Δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το Alexander College οργάνωσε διάλεξη και βιωματικό εργαστήρι στην αίθουσα τελετών του Κολεγίου στη Λάρνακα, με θέμα «Πάρε την τύχη στα χέρια σου – CreateBeforeRegret». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Οργανισμού Νεολαίας και με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης Λάρνακας

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου AlexanderΚώστας Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «ο συνολικός σχεδιασμός του εγχειρήματος μας περιλαμβάνει την εκπόνηση ποσοτικής έρευνας ανάμεσα σε νέους ηλικίας 18-35 ετών. Μια προηγούμενη πολύ σοβαρή έρευνα που εκτελέστηκε για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων κατέληγε ότι «συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς παρουσιάζει το 13% των παικτών, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 6% κατατάσσεται στην κατηγορία των προβληματικών/παθολογικών παικτών». Η δική μας έρευνα μελέτησε ένα παρεμφερές θέμα που αφορά τις αντιλήψεις των νέων. Το πιο βασικό της ερώτημα ήταν εάν οι ερωτώμενοι γνωρίζουν φίλους ή συγγενείς που θεωρούν ότι έχουν εθιστεί σε τυχερά παιχνίδια. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι ένα ποσοστό κοντά στο 50% απαντά ότι έχει φίλους ή συγγενείς που οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν εθιστεί σε τυχερά παιχνίδια. Πρόκειται ασφαλώς για ένα καινούριο δεδομένο που δεν μπορεί να αποτελεί απλά στατιστική. Χρειάζεται να αποτελέσει ένα δείκτη για χάραξη πολιτικής πρόληψης.»

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, αφού ανέφερε τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εθισμό στη στοιχηματική δραστηριότητα, τόνισε πως όλοι μαζί κράτος και κοινωνία, οικογένεια και εκπαίδευση πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας υπευθυνότητας. Επίσης ο κ. Βύρας χαιρέτισε την δουλεία του Ερευνητικού Κέντρου Alexander καθώς μέσω της προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Επαρχίας της Λάρνακας.

Ο κ. Χρίστος Χαϊλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία, αναφέροντας ότι είναι μια δίοδος που θα οδηγήσει στη μείωση των αυξημένων περιστατικών εθισμού.

Στη συνέχεια ακολούθησαν διαλέξεις από τους Δρ Νίκο Καρφάκη, τη Δρ Παυλίνα Αντωνίου Συμβουλευτική Ψυχολόγο και την Πετρούλα Χατζηφώτη, Κλινική Ψυχολόγο στα Κέντρα Πρόληψης Μεσόγειος και Κλινικής Βερεσιέ.

Ο Δρ Νίκος Καρφάκης αφού πρώτα έκανε μια εισαγωγή για την ιστορία του στοιχηματισμού μίλησε για τα οικονομικά της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που εγείρονται.

Η Δρ Παυλίνα Αντωνίου τόνισε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ ατομικών παραγόντων και του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος είναι η κύρια αιτία που οδηγεί σε παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις συνέπειες του εθισμού και έλαβαν γνώση για να αναγνωρίζουν σημάδια εξάρτησης και να στηρίζουν εξαρτημένους παίχτες.  

Τέλος, η κα. Πετρούλα Χατζηφώτη μέσα από την παρουσίαση περιπτωσιολογικής μελέτης έδειξε στην πράξη τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν άτομα που είναι εθισμένα στη στοιχηματική δραστηριότητα και πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη στήριξη για να θεραπευτούν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήρι στο οποίο συμμετείχαν μέλη της Φοιτητικής Κοινότητας του Alexander College. Το βιωματικό εργαστήρι ήταν εξαιρετικής σημασίας αφού οι εκπαιδευόμενοι μέσα από διάφορα σενάρια έδωσαν τις δικές τους λύσεις και συμβουλές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών τους Δρ Παυλίνας Αντωνίου και Πετρούλας Χατζηφώτη.

[ngg src=”galleries” ids=”50″ display=”basic_thumbnail”]