Ο Δρ Μάριος Ιωάννου, υπεύθυνος καθηγητής του μεταπτυχιακού στην Εκπαίδευση(MA Education) του University of the West of England στο Alexander College, μας μιλά για το μεταπτυχιακό αυτό που αφορά εκπαιδευτικούς κι όχι μόνο!

Ο Δρ Ιωάννου τονίζει ότι ο συγκεκριμένος μεταπτυχιακός τίτλος προσφέρει σημαντικά εχέγγυα στο γνωστικό αντικείμενο της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διοίκησης, που είναι απαραίτητα για κάθε εκπαιδευτικό ο οποίος στοχεύει στην ανέλιξη της καριέρας του αλλά και της ίδιας της προσωπικότητας του.

Κ. Ιωάννου, καταρχάς να ρωτήσω εάν το ΚΥΣΑΤΣ αναγνωρίζει το ΜΑ Education του University of the West of England στο Alexander College.

Καταρχάς να πούμε ότι ο  συγκεκριμένος μεταπτυχιακός τίτλος είναι του University of the West of England και ως εκ τούτου ο κάτοχος του αποκτά ένα αναγνωρισμένο βρετανικό μεταπτυχιακό χωρίς να είναι αναγκασμένος αν μεταβεί στη Βρετανία.  Φυσικά, ο συγκεκριμένος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είναι αναγνωρισμένος από το ΚΥΣΑΤΣ και όλοι οι επαγγελματίες ή μελλοντικοί επαγγελματίες εκπαιδευτικοί μπορούν να το καταθέσουν.

Το MA Education σε ποιούς απευθύνεται;

To MA in Education απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες της Εκπαίδευσης, είτε αυτοί είναι εν ενεργεία δάσκαλοι ή καθηγητές, είτε πρόκειται στο μέλλον να ενταχθούν στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

marios_IMG_9523Ποιες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης προσφέρει;

Αυτό το course προσφέρει βαθειά γνώση στο γνωστικό αντικείμενο της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διοίκησης που είναι χρήσιμα εφόδια στην καριέρα κάθε εκπαιδευτικού.  Πέραν τούτου, πρακτικά θα προσδώσει μόρια στην αξιολόγησή του, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επαγγελματική ανέλιξη. Τέλος, το MA Education είναι ένα εξαιρετικό μεταπτυχιακό, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, και δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να αποκτήσει γνώσεις και δεξιοτεχνίες που του είναι απαραίτητες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ακόμα κι αν επιλέξει να κάνει διδακτορικό στο μέλλον.

Περιγράψτε μας σύντομα το πρόγραμμα σπουδών.

Το MA in Education περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

  1. Foundations of Learning
  2. Curriculum Leadership
  3. Research Methods in Education
  4. School Leadership and Management
  5. Leading and Managing Educational Change
  6. Decision Making, Leadership and Motivation

Η βαθμολογία των φοιτητών προκύπτει από ένα συνδυασμό μεθόδων αξιολόγησης, όπως ομαδικές ή ατομικές εργασίες και παρουσιάσεις. Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές καλούνται να προετοιμάσουν τελική εργασία σε σχετικό θέμα που θα επιλέξουν. Φυσικά, θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη ειδικού καθηγητή, ο οποίος θα βοηθήσει τους φοιτητές στην ολοκλήρωση της εργασίας του.

Πόσος καιρός απαιτείται μέχρι την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου;

Για την απόκτηση του ΜΑ in Education χρειάζεται μόνο ένα έτος, δηλαδή 12 μήνες πλήρους φοίτησης.

Τα μαθήματα πότε έχουν προγραμματιστεί;

Οι διαλέξεις είναι απογευματινές έτσι ώστε να μπορούν και οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί να προσέρχονται. Βεβαίως, το ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί μετά από συνεννόηση, γι’ αυτό καλό θα ήταν όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το εκπαιδευτικό ίδρυμα για περισσότερες πληροφορίες.

Ποιά πλεονεκτήματα προσφέρει το γεγονός ότι ο απόφοιτος θα αποκτήσει μεταπτυχιακό του University of the West of England Bristol;

Βασικό πλεονέκτημα του MA Education στο Alexander College/UWE Bristol είναι ότι αν και σπουδάζει κάποιος στην Κύπρο χωρίς να διακόψει την καριέρα του, αποκτά αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο βρετανικού πανεπιστημίου, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στο επίπεδο ή την ποιότητα των σπουδών του. Αξίζει να αναφέρω ότι το UWE Bristol, σύμφωνα με τον εφημερίδα Guardian, είναι το πρώτο σε κατάταξη βρετανικό πανεπιστήμιο που προσφέρει τα πτυχία του στην Κύπρο.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό του UWE Bristol και όχι κάποιου άλλου εκπαιδευτικού ιδρύματος;

Το UWE Bristol είναι ένα αναγνωρισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο που, εδώ και τέσσερα χρόνια μέσω της συνεργασίας του με το Alexander College, προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα που δεν μπορούν να μεταβούν στην Αγγλία, να αποκτήσουν αναγνωρισμένα πτυχία και μεταπτυχιακά.  Επίσης, έχει αναπτύξει μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας των σπούδων σε περιφερειακές βάσεις όπως η Κύπρος, αναβαθμίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας.