OK Magazine – Συνέντευξη για BA(Hons) Fashion

Ο Παντελής Παντελή, υπεύθυνος καθηγητής του κλάδου Μόδας του University of the West of England, σε μια συνέντευξη για το λαμπερό χώρο της μόδας, τις σπουδές στο Alexander College και τα glamorous fashion shows που διοργανώνουν με πρωταγωνιστές τους φοιτητές του.

  1. Παντελή φέτος είχαμε τους πρώτους απόφοιτους του BA(Honors) Fashion του University of the West of England Bristol στο Alexander College. Ποια προνόμια κέρδισαν που θα τους βοηθήσουν να έχουν μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της Μόδας;

Κατ’ αρχήν, το πανεπιστήμιο έχει εφοδιάσει με αρκετές γνώσεις τους φοιτητές και κυρίως τους έμαθε να κάνουν έρευνα και να μην σταματούν να μαθαίνουν ποτέ. Ο χώρος της μόδας απαιτεί τη συνεχή γνώση, είναι ένας χώρος εξελισσόμενος και όσοι ακολουθούν αυτό το επάγγελμα πρέπει να μαθαίνουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Αυτό είναι ένα σημαντικό εφόδιο για να μπορούν να εργαστούν μόνοι τους, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και μετά, γιατί όχι, να εδραιωθούν στο χώρο της μόδας. Μερικοί φοιτητές επέλεξαν να συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, έχοντας στα χέρια τους ένα δυνατό, αναγνωρισμένο διεθνώς βρετανικό πτυχίο.

  1. Εσύ, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ποια συμβουλή τους έδωσες;

Κυρίως να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, να μην σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν στο όνειρό τους και να μην σταματήσουν ποτέ να μαθαίνουν. Ο χώρος της μόδας είναι ένα ταξίδι γνώσης και συλλογής εμπειριών.  Πρέπει συνεχώς να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά παράλληλα, να ζουν το όνειρό τους και να μην το εγκαταλείψουν, στις πρώτες δυσκολίες.

  1. Μαζί σου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επαγγελματίες του χώρου της Μόδας. Ποια ήταν εμπλοκή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου;

Οι φοιτητές μας εκτός του ότι έχουν συνεργαστεί με γνωστούς σχεδιαστές για styling, έχουν, επίσης, λάβει μέρος σε ομαδικά fashion shows που δημιούργησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κλάδος μας συμμετείχε και στα καλλιστεία του Mega. Εκεί δούλεψαν ως βοηθοί styling σε φωτογραφήσεις ή δάνεισαν τις δημιουργίες τους στις φιναλίστ. Το κοινό είδε τη δουλειά των φοιτητών μας και το ψηλό επίπεδων σπουδών του κλάδου. Οι φοιτητές μας εργάστηκαν με μοντέλα και άλλους έμπειρους, επαγγελματίες, σχεδιαστές. Φωτογράφησαν τα ρούχα τους, ενώ τα είδαν και στην πασαρέλα. Αυτό ήταν μια φοβερή εμπειρία που τους προσέφερε το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα. Κάποιοι φοιτητές με τη λήξη του show, πυροδοτήθηκαν από το Mega. Αντιλαμβάνεστε, πόσο σημαντικό είναι αυτό για ενίσχυση του βιογραφικού τους.

  1. Κάποιο success story φοιτητή ή φοιτητών σου;

Περνούν πολλές και μεγάλες επιτυχίες από το μυαλό μου. Κάποιοι ήδη ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το δικό τους πελατολόγιο και έχουν προτάσεις να εργοδοτηθούν στο χώρο της μόδας. Με το που έδειξαν τη συλλογή τους, τους έχουν προσεγγίσει μεγάλα ονόματα του χώρου της μόδας, όπως τη Rita Attala και την εταιρεία Red Hot Peppers που παράγει το 20% casual ένδυσης στην Κύπρο.

  1. Στο πανεπιστήμιο που εργάζεσαι υπάρχει παράδοση στους art & design κλάδους, άρα και εμπειρία. Ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι;

Πράγματι, το Alexander College, ξεκίνησε πριν 25 χρόνια, με το κλάδο Graphic Design τον οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Επίσης, οι κλάδοι μας είναι πτυχιακοί franchise από το University of the West of England του Bristol. Υπάρχει ο κλάδος Φωτογραφίας, Καλών Τεχνών, Διακόσμησης Εσωτερικού χώρου και Γραφιστικής, όπως ήδη ανέφερα. Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι συνεργάζονται για τη διοργάνωση των εκθέσεων και fashion shows και προκύπτει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

  1. Το ψηλό επίπεδο σπουδών στο Alexander College, βεβαιώνεται από τη συνεργασία σας με το βρετανικό πανεπιστήμιο University of the West of England Bristol. Ποια θετικά έχουν οι φοιτητές σας;

Το Alexander College/UWE Bristol δίνει την ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν βρετανικό πτυχίο, σε μόνο τρία χρόνια, όπως συμβαίνει σε όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μεταβούν στη Βρετανία. Άλλωστε, το UWE Bristol κατατάσσεται ανάμεσα στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και “το πιο ψηλό σε κατάταξη βρετανικό πανεπιστήμιο που προσφέρει τα πτυχία του στην Κύπρο”, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, 2015. Αυτό λειτουργεί ως εχέγγυο, της υψηλής ποιότητας σπουδών του, δίνοντας ένα ακόμα προνόμιο στους φοιτητές του. Οι φοιτητές μας λαμβάνουν την κρατική χορηγία και τα πτυχία και μεταπτυχιακά μας είναι αναγνωρισμένα από το ΚΥΣΑΤΣ.

  1. Πώς μπορεί το κοινό να επικοινωνεί μαζί σου τους καλοκαιρινούς μήνες για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BA(Hons) Fashion, απορίες και εγγραφές;

Είμαι στη διάθεση του κοινού και τους καλοκαιρινούς μήνες, κατ’ όπιν ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 24 532373 ή μέσω email στο info@alexander.ac.cy.