Η Αγγέλα Κυριάκου, υπεύθυνη καθηγήτρια του κλάδου “Καλών Τεχνών” του Alexander College/University of the West of England, εξηγεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εξασφάλιση ενός πτυχίου αγγλικού πανεπιστημίου που τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης.

1. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι καθηγητές στον κλάδο Καλών Τεχνών του Alexander College/University of the West of England;
Οι καθηγητές που διεκπεραιώνουν τα μαθήματα στο συγκεκριμένο πτυχιακό κλάδο είναι οι: Αλέξανδρος Κυριακίδης, Julliette Quinn, Κίκης Πάτσαλος και Ζαφείρης Αντωνίου.

2. Ποιοι στόχοι επιτυγχάνονται στα τρία χρόνια φοίτησης;
Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων φοίτησης, οι σπουδαστές εμβαθύνουν τις πρακτικές τους γνώσεις στο ακαδημαϊκό σχέδιο και ζωγραφική, ενώ ταυτόχρονα εξασκούνται στα σύγχρονα μέσα τέχνης, όπως είναι το βίντεο, installation, performance, αλλά και στις νέες τεχνολογίες. Επίσης, μαθαίνουν ιστορία, θεωρία και κριτική τέχνης. Φυσικά, οι σημαντικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι οι απόφοιτοι να τύχουν της απαραίτητης ακαδημαϊκής κατάρτισης στην πρακτική εξάσκηση, έτσι ώστε να αναδειχθούν και να πετύχουν την καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία.
3.Υπάρχουν κάποια ειδικά κριτήρια εισδοχής των φοιτητών στο συγκεκριμένο κλάδο; Αν ναι, ποια είναι;
Και στον κλάδο Καλών Τεχνών, αλλά και στους υπόλοιπους πτυχιακούς κλάδους του Alexander College/University of the West of England είναι απαραίτητο το αποδεικτικό καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας(π.χ. IELTS, TOEFL, GCE). Επιπρόσθετα, για το δικό μας κλάδο είναι απαραίτητο και η παράδοση ενός πορτφόλιο, ούτως ώστε να αξιολογηθεί η δουλειά του υποψήφιου φοιτητή.

4. Γενικότερα, τί στοιχεία είναι απαραίτητα για να ασχοληθεί κάποιος μ’ αυτό το αντικείμενο; Τελικά είναι απαραίτητο το ταλέντο ή αρκεί η εξάσκηση;
Σίγουρα είναι απαραίτητη η γνώση ακαδημαϊκού σχεδίου και ζωγραφικής, αλλά η εξάσκηση, η πειθαρχία και η αφοσίωση, είναι επίσης πολύ βασικά στοιχεία. Το ταλέντο χωρίς εξάσκηση, συνήθως δεν φέρνει τόσο καλά αποτελέσματα, όσο η αφοσίωση και η πειθαρχία.

5. Όσο αφορά την αγορά εργασίας στην Κύπρο, πόσο εύκολο είναι να απορροφηθούν οι απόφοιτοι και σε ποιες θέσεις;
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, οι απόφοιτοι μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους, τόσο στη μέση εκπαίδευση, όσο και στην ιδιωτική. Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε γκαλερί, μουσεία, ως ιστορικοί/κριτικοί τέχνης, ως επιμελητές εκθέσεων(curators), ή ακόμα και ως ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που θα εκθέτουν τη δουλειά τους σε εκθεσιακούς χώρους. Η απορρόφηση των αποφοίτων που έχουν εξασφαλίσει πτυχίο Καλών Τεχνών, δεν είναι περισσότερο δύσκολη, από άλλους κλάδους. Άλλωστε, το συγκεκριμένο πτυχίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξασφάλιση θέσης εργασίας και στους συναφείς κλάδους της Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design.

6.Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πτυχίο του UWE;
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το συγκεκριμένο πτυχίο αγγίζουν δύο βασικούς άξονες: εξασφάλιση πτυχίου ενός αγγλικού πανεπιστημίου που τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, εφόσον οι σπουδές πραγματοποιούνται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Alexander College στη Λάρνακα.