Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας είναι μια επίσημη διεθνής ημέρα εορτασμού των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Νοεμβρίου που σκοπό έχει να εμπνεύσει δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης υγιεινής. Σε όλο τον κόσμο, 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς «ασφαλή διαχείριση υγιεινής» και περίπου 673 εκατομμύρια άνθρωποι αφοδεύουν σε ανοιχτούς χώρους. Ο στόχος 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης στοχεύει στη «Διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης για όλους». Ειδικότερα, ο στόχος 6.2 αναφέρεται στον «Τερματισμό της αφόδευσης σε ανοιχτούς χώρους και στην παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής». Όταν δημοσιεύτηκε η Έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε πει: «Σήμερα, ο Στόχος 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι αρκετά εκτός τροχιάς και εμποδίζει την πρόοδο προς την Ατζέντα 2030, την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας υπάρχει για να ενημερώσει, να εμπλέξει και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας επίσημη ημέρα του ΟΗΕ το 2013, αφού η Σιγκαπούρη είχε καταθέσει το ψήφισμα.

Η πρόσβαση σε μια ασφαλή λειτουργική τουαλέτα έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπική ασφάλεια, ειδικά για τις γυναίκες. Συστήματα υγιεινής που δεν διαχειρίζονται με ασφάλεια τα περιττώματα επιτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα, η διάρροια, ο τύφος, η δυσεντερία και η σχιστοσωμίαση.

Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στα 2 πόστερ είναι παρμένες από το Χαμάμ του Αϊ Γιάννη στη Λάρνακα όπου και φιλοξενεί την έκθεση  «Νερό – Η Μεγάλη Κατάφαση» σε επιμέλεια Χάρη Καραγιάννη (Διάρκεια: 8-25 Νοεμβρίου 2023). Ευχαριστούμε τον κύριο Charis Karagiannis και τον Δήμο Λάρνακας για την άδεια πρόσβασης στον χώρο καθώς επίσης και τον Mike Asprou για την φωτογράφιση, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των γραφικών. Η όλη παρουσίαση γίνεται βασισμένη στα επίσημα κριτήρια προβολής της  «Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας» των Ηνωμένων Εθνών.