Με κύρια ομιλήτρια την Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και εισηγήσεις από τον Δρ Μάριο Ιωάννου υπεύθυνο καθηγητή του Μεταπτυχιακού προγράμματος Εκπαίδευσης του Alexander College/UWE και τον Γιάννο Σωκράτους Βοηθό Γενικό Γραμματέα ΟΕΛΜΕΚ, εκπρόσωπο της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών καθώς και τη ζωντανή συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Κέντρου Alexander για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
Ο Δρ Μάριος Ιωάννου εισάγοντας το θέμα της ημερίδας, ανέπτυξε την σύνδεση της Εκπαίδευσης με την γνώση και τα ανθρωπιστικά οράματα καθώς και την ανάγκη αναίρεσης της αποσπασματικότητας σε μια πορεία προς την ολοκληρωμένη μάθηση. Ανέλυσε το σύνθετο περιβάλλον μέσα στο οποίο η παιδεία αναπτύσσεται την επίδραση της παγκοσμιοποίησης ακόμα και το πολεμικού σκηνικού που επικρατεί σήμερα διεθνώς.
Η Δρ Μιχαηλίδου ανέλυσε τους πυλώνες της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος όπως τους εισηγείται και προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Οι πυλώνες αφορούν το περιεχόμενο, τη δομή του προγράμματος, το σύστημα διορισμών και αξιολόγησης καθώς και την επιμόρφωση. Επιπλέον αναφέρθηκε σε παραιτέρω εκπαιδευτικές προκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας που συνοψίζονται στον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης, στην εισαγωγή αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων στα Πανεπιστήμια, στη Λειτουργία του Φορέα Πιστοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην προσφορά μαθημάτων και προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα απ΄οτα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου
Ο καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννος Σωκράτους κατέδειξε τις αδυναμίες της μεταρρύθμισης η οποία σε κάποιες περιπτώσεις περνά από το ένα άκρο στο άλλο για παράδειγμα από ένα τεράστιο αριθμό συνδυασμών μαθημάτων για τον μαθητή σε ένα ελάχιστο δυνατό συνδυασμό. Υπογράμμισε ότι η έννοια της μεταρρύθμισης στην παιδεία θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον μαθητή και την στήριξη του.
Τους εισηγητές και συμμετέχοντες καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Νικόδημος Λοΐζου υπογραμμίζοντας ότι ως εκπαιδευτικός χώρος συζήτησης, έρευνας και εκπαίδευσης, το Alexander και το Ερευνητικό του Κέντρο προάγουν την αναζήτηση της ποιότητας σε συνδυασμό με τις μαθησιακές και κοινωνικές ανάγκες καθώς και τις εξελίξεις στην κοινωνία.