Υπενθύμιση για αποστολή περιλήψεων συμμετοχής σε Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Alexander College, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Ερευνητικό Κέντρο Alexander

Επιστημονικό Συνέδριο: Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές, Μετασχηματισμοί, Προκλήσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Επιστημονικό Συνέδριο

Το Ερευνητικό Κέντρο του Alexander College και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας προσκαλούν την υποβολή περιλήψεων για συμμετοχή σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές, Μετασχηματισμοί, Προκλήσεις

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Λάρνακα, στο αμφιθέατρο του Alexander College το Σάββατο  2 Φεβρουαρίου 2019 και είναι υπό την αιγίδα  του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας Δρ Νίκου Χριστοδουλίδη

Πλαίσιο

Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του καπιταλισμού έχει κλονίσει συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και έχει προκαλέσει ένα κύμα αλλαγών (π.χ., Brexit) και μετασχηματισμών, δημιουργώντας παράλληλα μια σειρά καινούριων προκλήσεων για τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δρώντες. Τις ίδιες προκλήσεις αντιμετωπίζει και η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια της να συλλάβει και να ερμηνεύσει τις αλλαγές αυτές και τα αίτια τους και παράλληλα να τις τοποθετήσει στο ιστορικό τους συγκείμενο. Ακόμα πιο δύσκολη η προσπάθεια διατύπωσης προβλέψεων και εναλλακτικών προσεγγίσεων.

Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει κριτικές ή εναλλακτικές οπτικές, προσεγγίσεις και πρακτικές για την πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και του θεσμικού οικοδομήματος της ΕΕ και πως αυτή επηρεάζει και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο κοινωνικών, πολιτικών, νομικών και οικονομικών σχέσεων εντός και μεταξύ κρατών, οργανισμών, κινημάτων και οργανώσεων με ιδιαίτερη έμφαση (αλλά όχι περιορισμένο) στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.

Θεματικές Ενότητες

Ενδεικτικές θεματικές είναι οι ακόλουθες:

 • Ανισότητες και κοινωνική κρίση
 • Επισφαλής εργασία και εργασιακά δικαιώματα
 • Το δικαίωμα στη στέγη και η διαδικασία του gentrification
 • Η ανάδυση νέων κοινωνικών κινημάτων, νέων συλλογικών υποκειμένων και η σχέση παλαιού και νέου
 • Τα πολιτικά κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα σε ένα νέο πλαίσιο
 • ΕΕ και γεωπολιτική
 • Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και ζητήματα ασφάλειας
 • ΟΝΕ, νομισματικές πολιτικές και επιπτώσεις στην άσκηση κρατικής/κοινωνικής πολιτικής
 • Μετασχηματισμός του κράτους πρόνοιας και η κατάργηση κοινωνικών μορφών ιδιοκτησίας (π.χ., συνεργατισμός)
 • Τεχνοκρατισμός ως ιδεολογική πολιτική
 • Μεταναστευτική/Προσφυγική κρίση, ΕΕ και οι χώρες της Μεσογείου
 • Εναλλακτικά οράματα για έναν κοινωνικό, πολιτικό και οικολογικό μετασχηματισμό
 • Θέματα «κοινών» (commons) και διεκδίκησης κοινών χώρων

Υποβολή Περίληψης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018

Οι προτάσεις για τις εισηγήσεις (τίτλος) μαζί με μια μικρή περίληψη (έως 250 λέξεις) θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2018 στο n.karfakis@alexander.ac.cy. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την αποδοχή ή μη της περίληψης μέχρι την 9 Νοεμβρίου 2018.

Το συνέδριο θα είναι μονοήμερο και απευθύνεται κυρίως σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές, διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Θα είναι, επίσης, ανοικτό στο ευρύτερο κοινό.

Οι γλώσσες εργασίας του συνεδρίου θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική και οι παρουσιάσεις θα είναι διάρκειας 15 περίπου λεπτών.

Δεν υπάρχει τέλος για συμμετοχή στο συνέδριο. Οι συμμετέχοντες θα καλύψουν, όμως, τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής τους στην Κύπρο.

Οργανωτική Επιτροπή

Δρ. Νίκος Καρφάκης(MBA Course Leader, Alexander College)

Δρ. Γιάννος Κατσουρίδης (Επιστημονικός Διευθυντής, Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας)

Δρ. Παναγιώτα Άρνου (Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας)

Κώστας Χριστοδουλίδης (Διευθυντής, Alexander Research Centre)