Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους νέους οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (EYE) θα διοργανωθεί στις 20 – 21 Μαΐου 2016 στο Στρασβούργο

Η συμμετοχή στην EYE 2016 είναι δωρεάν· ωστόσο, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα μεταφοράς, στέγασης και γευμάτων τους.

Πώς μπορείτε να βρείτε χρηματοδότηση;

 • Απευθυνθείτε απευθείας σε βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη χώρα σας ή την εκλογική σας περιφέρεια -ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιδοτήσει τη συμμετοχή 10 νέων στην EYE
 • Απευθυνθείτε στον φορέα του Erasmus+ στη χώρα σας (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/national-agencies/index_el.htm) για να ενημερωθείτε για τυχόν ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω αυτού του προγράμματος.
 • Σε ορισμένες χώρες, υπουργεία, εθνικά ιδρύματα και ιδιώτες χορηγοί μπορούν επίσης να προσφέρουν χρηματοδότηση για τη συμμετοχή σε μια παρόμοια εκδήλωση.
 • Απευθυνθείτε στο τοπικό σας Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/el/information_offices.html) – θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε κι άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος EYE 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ανοίξει μαζικά για δεύτερη φορά τις πόρτες του στους Ευρωπαίους νέους. Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (EYE) θα διοργανωθεί στις 20 – 21 Μαΐου 2016 στο Στρασβούργο.

Κεντρικός άξονας της το σύνθημα “Μαζί Μπορούμε να κάνουμε τη Διαφορά” (Together We Can Make a Change). Περίπου 7.000 νέοι, από κάθε γωνιά της ΕΕ, θα συγκεντρωθούν και πάλι στο Στρασβούργο. Στόχος του εγχειρήματος είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να έρθουν πιο κοντά στους νέους μέσα από ένα ευρύ φάσμα δημόσιων συζητήσεων και εργαστηρίων αλλά και με διάφορες πολιτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες μέσα και γύρω από το κτίριο του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Οι δραστηριότητες θα επικεντρώνονται σε πέντε κύριες θεματικές:

 • Πόλεμος και ειρήνη: Προοπτικές για ένα ειρηνικό πλανήτη
 • Απάθεια ή συμμετοχή: Ατζέντα για μια δυναμική δημοκρατία
 • Αποκλεισμός ή πρόσβαση: Φραγμός στην ανεργία των νέων
 • Στασιμότητα ή καινοτομία: Το αύριο στον τομέα της εργασίας
 • Κατάρρευση ή επιτυχία: Νέοι τρόποι για μια βιώσιμη Ευρώπη

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον πιο κάτω ισότοπο:

http://www.europarl.cy/el/youth-education/eye.html

Μια από τις κεντρικές ιδέες είναι οι νέοι να λάβουν ενεργό μέρος στο πρόγραμμα και στην υλοποίησή του. Υπάρχουν τρεις τρόποι συμμετοχής:

 1. Διαμορφώστε το πρόγραμμα του EYE πριν από την εκδήλωση κάνοντας αίτηση για διοργάνωση εργαστηρίουή για καλλιτεχνική παράστασησχετικά με τις πέντε θεματικές του EYE. Οι καλύτερες προτάσεις θα συμπεριληφθούν στο επίσημο πρόγραμμα του EYE! Για να οργανώσετε εργαστήριο κάντε αίτηση online μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2015. Οι αιτήσεις για καλλιτεχνική παράσταση θα ανοίξουν τον χειμώνα του 2015.
 2. Εγγραφείτε, πάρτε μέρος και συμμετέχετε σε πολιτικές συζητήσεις, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες κατά το διήμερο του EYE. Οι γλώσσες της εκδήλωσης θα είναι τα Αγγλικά, τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά. Οι εγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 12:00 στο:www.eye2016.eu
 3. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς μας στο Facebook που θα διοργανωθούν εν ευθέτω χρόνο και κερδίστε ένα ταξίδι για το EYE2016! Αναζητούμε δημιουργικούς ανθρώπους με ιδέες, υπεύθυνους ιστοσελίδων, δημιουργικούς φωτογράφους και άλλες κατηγορίες νέων! Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο Facebook.

Οι συμμετέχοντες στο EYE2016 θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με πολιτικούς και εμπειρογνώμονες, να συναντήσουν άλλους νέους και οργανώσεις νεολαίας από όλη την Ευρώπη. Οι ιδέες που θα προταθούν από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του EYE θα κοινοποιηθούν στους Ευρωβουλευτές και μέχρι το τέλος του 2016 αριθμός συμμετεχόντων θα κληθούν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν ανά χώρα μέλος, θα καλύψει μέρος των εξόδων μίας ομάδας νέων αποτελούμενη το μέγιστο από 20 άτομα (η πλήρωση των 20 θέσεων θα θεωρηθεί ως θετικό κριτήριο κατά την αξιολόγηση). Για τις υπόλοιπες ομάδες δεν προβλέπεται οικονομική ενίσχυση οπότε η κάθε ομάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει τον τρόπο κάλυψης των εξόδων μεταφοράς, διαμονής και διατροφής με δικά της μέσα ή με επιχορήγηση που θα λάβει από ιδιωτικούς ή άλλους φορείς.

Θεωρούμε ότι η βοήθειά των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι καίριας σημασίας όσον αφορά τον τομέα της επικοινωνίας και της προσέγγισης των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να διαδώσετε τις πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και το υλικό που επισυνάπτεται στους καθηγητές και τους φοιτητές σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξτε στο www.eye2016.eu. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή σχόλια, μπορείτε να αποστείλετε email στο nnicolaides@ep.europa.eu.