Ο Γιώργος Χριστοφίδης κατάγεται από τη Λάρνακα και είναι διακεκριμένος νομικός. Έχει εργαστεί σε μεγάλες γνωστές νομικές εταιρίες καθώς και ως λέκτορας νομικής σε Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία, θέση την οποία κρατεί και ως σήμερα. Πρόσφατα έχει διοριστεί ως ένας από τους δικαστές / επιδιαιτητές στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο για την χρονική περίοδο 2015 – 2018.

Με αφορμή την διάλεξη που διοργανώνει το Alexander College/ UWE  στη Λάρνακα για το φλέγον θέμα της ανατροπής του ελβετικού φράγκου, με κύριο ομιλητή τον Γιώργο Χριστοφίδη, αδράξαμε την ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί του.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, η ώρα 6.30 στο θέατρο του κολεγίου μας.  

Κύριε Χριστοφίδη ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην ανατροπή του ελβετικού φράγκου;

Οι λόγοι σύμφωνα με την ΚΤ της Ελβετίας ήταν οι έντονες αποκλίσεις στη νομισματική πολιτική μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών που οδήγησε σε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολλαρίου εξέλιξη η οποία αποδυνάμωσε το φράγκο. Επίσης λόγω συσσώρευσης μεγάλων αποθεμάτων συναλλάγματος.

Πόσο επηρέασε την Ευρώπη και πώς, η απόφαση της 15ης Ιανουαρίου 2015;

Έφερε σοβαρό πλήγμα στο Ευρώ και επηρέασε σημαντικά τις αγορές συναλλάγματος καθώς και τα διεθνή χρηματιστήρια. Επίσης αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα και ή «νέο χτύπημα» για τους δανειολήπτες οι οποίοι επέλεξαν το συγκεκριμένο νόμισμα για εξασφάλιση δανεισμού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Κύπρος με ποιους τρόπους έχει επηρεαστεί;

Η Κύπρος έχει επηρεαστεί σημαντικά διότι σοβαρός αριθμός δανειοληπτών έχει υποστεί επιπλέον ζημίες λόγω ακριβώς του δανεισμού που διατηρούσε σε ελβετικό φράγκο.

Η κρίση στη Ρωσία και η κατάρρευση του ρουβλιου πόσο επηρεάζει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως προς τις αποφάσεις της για την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου;

Θα έλεγα ότι το ρούβλι επηρεάστηκε περισσότερο από την κατρακύλα που παρουσιάστηκε στην τιμή του πετρελαίου παρά από το ξεκλίδωμα της ισοτιμίας του φράγκου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα οποία προωθήθηκαν από κάποιες Ελληνικές τράπεζες, και πόσο θα επηρεάσουν τους Κύπριους δανειολήπτες;

Οι Κύπριοι δανειολήπτες έχουν επηρεαστεί σημαντικά διότι δανείστηκαν χωρίς προστασία και καθοδήγηση σε ελβετικό φράγκο , σ’ενα κατ’εξοχήν σταθερό νόμισμα και η πτώση του τα τελευταία χρόνια να έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στους δανειολήπτες και σημαντικό επηρεασμό της δυνατότητας αποπληρωμής των δανείων τους.

Κύριε Χριστοφίδη είστε λέκτορας σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία. Είναι πρόκληση να διδάσκετε στον πάντα επίκαιρο κλάδο της νομικής; Και γιατί;

Είναι τεράστια πρόκληση αλλά και ευθύνη ταυτόχρονα διότι πρέπει με μεγάλη υπευθυνότητα να μεταφερθεί γνώση και εμπειρία στις μελλοντικές γενιέ οι οποίες θα κληθούν να ενταχθούν σε μικρό χρονικό διάστημα να ενταχθούν στην «αγορά».

Τέλος, τι αναμένεται να ακούσουμε στην ανοικτή διάλεξη που διοργανώνει το Alexander College / UWE στις 19 Μαρτίου με θέμα “Η ανατροπή στο ελβετικό φράγκο και οι επιπτώσεις” με εσάς ως κύριο ομιλιτή;

Ευελπιστώ ότι μεταφέρουμε στο ακροατήριο την γνώση και την εμπειρία την οποία έχουμε αποκομίσει και να μπορέσουμε να διαμμορφώσουμε δημιουργική και παραγωγική συζήτηση πάντα.