Το Alexander College έχει αφιερώσει το έτος 2017 σε δράσεις για την ανάδειξη της Ισότητας. Προς τιμή των 25 χρόνων λειτουργίας, αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα ως ακαδημαϊκή κοινότητα στις σύγχρονες προκλήσεις ενός κόσμου με πρωτοφανείς αλλαγές και προκλήσεις.
Πιστεύουμε βαθειά στις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αρχές οι οποίες προσδιορίζουν τις γενικά παραδεκτές έννοιες της Ισότητας και των Δικαιωμάτων που σήμερα σε πολλά σημεία της γης και της ζωής αμφισβητούνται ή καταπατούνται βίαια.
Στο άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπυκνώνεται το υπόβαθρο της δικής μας φιλοσοφίας ως εκπαιδευτικό ίδρυμα: “Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης”.
Οι δεξιότητες που οι νέοι μας αποκτούν στην Ανώτερη Εκπαίδευση, ολοκληρώνονται μόνο όταν συνοδεύονται από τα πιο πάνω ιδανικά. Η παιδεία άλλωστε κατά Σωκράτη, «είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ’ αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής».
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, φοιτητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους παιδεύουν εαυτό και κοινωνία, μέσα από εκθέσεις, ενώ διαλέξεις και συζητήσεις διοργανώνονται με εξέχουσες προσωπικότητες για τις διάφορες πτυχές της Ισότητας: την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, την ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή.
Σήμερα, παρά τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου και την τεχνολογική επανάσταση, το δικαίωμα στην ειρήνη και σε ένα ικανό βιοτικό επίπεδο αμφισβητούνται επί του εδάφους. Συνεχείς συγκρούσεις, διεθνείς επεμβάσεις, ξεριζωμός και διαχωρισμός, υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, ελλείψεις σε βασικά είδη διαβίωσης για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Δεν διαφεύγει της προσοχής μας πως στην Κύπρο εξακολουθούν να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διατηρείται η χώρα σε κατάσταση διαχωρισμού. Το βασικό αγαθό της ελευθερίας αμφισβητείται, ενώ η ειρήνη είναι ακόμα αμφίβολη.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εγκαινιάζουμε σήμερα ένα μικρό δείγμα των εκθέσεων και των δράσεων που θα ακολουθήσουν. Οι οποίες είναι ανοικτές στην κοινωνία και στη διάδραση.
Επιτρέψετε μας εδώ να εμβαθύνουμε κάπως στο περιεχόμενο της έκθεσης που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε:
Το κύριο θέμα ασφαλώς είναι η Ισότητα.
Οι φοιτητές των Καλών Τεχνών, αναπτύσσουν αυτή τη θεματική, ερμηνεύοντας εικαστικά μια σειρά από κοινωνικά γεγονότα: τον απρόσωπο χαρακτήρα των εργασιακών σχέσεων και την επίδραση-αλλοτρίωση στον άνθρωπο. Την παιδική εργασία που παράγει χρώμα, ως εμπορευματική όμως παραγωγή, μέσα από τον πόνο και μια διαφορετική πρόταση. Ένα δημιούργημα από χώμα της κατεχόμενης γης μας ως πρώτης ύλης για τα σπίτια στην Συρία, τον διαλυμένο υλικό και πνευματικό ιστό μιας πλούσια σε ιστορία χώρας, απότοκο του πολέμου. Την απαθανάτιση της ξεχωριστής ανθρώπινης ικανότητας για προσαρμογή της κουλτούρας μαζί με την ανοχή ανεξαρτήτως χρώματος. Μια πινιάτα για τα δικαιώματα των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ένα «ποντικάκι-άνθρωπο» στον κυκεώνα της εργασιακής ιεραρχίας στα ξενοδοχεία της Κύπρου, ως βίωμα του ίδιου του καλλιτέχνη. Τέλος, μια εφαρμογή βίντεο που συμβολίζει την κατάρρευση του κατεστημένου, εμπνευσμένη από το έργο SALO του μεγάλου σκηνοθέτη, Παζολίνι.
Από τον κλάδο Γραφιστικής, εκτίθενται βραβευμένα έργα αποφοίτων μας που απεικονίζουν την ισότητα των φύλων και το εμπόριο λευκής σαρκός (trafficking). Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να “διαβάσουμε” μέσα από τη ματιά του δημιουργού, έργα εμπνευσμένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική ισότητα και τις διακρίσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Από τον κλάδο Μόδας, έχουμε τη ευκαιρία μέσα από ένα ζωντανό δρώμενο να παρατηρήσουμε το «ξεφλούδισμα» του δεύτερου, υφασμάτινου δέρματος, που συμβολίζει τη βασική-ανθρώπινη σκελετική ομοιότητα και την ικανότητα της ένωσης διαφορετικών ανθρώπων σε ένα «σώμα».
Από τον κλάδο Interior Design, η θεματική που αναπτύσσεται και η οποίο συνάντησε την επαγγελματική καταξίωση σε ξενοδοχείο της ελεύθερης Αμμοχώστου, εμπνέεται από την ισότητα μέσα από τα χρώματα.
Το επόμενο διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση του 2017, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και συμμετέχει σε έκθεση του κλάδου Φωτογραφίας για τις διαφορές στην ανάπτυξη στις συνοικίες της Λάρνακας, ενώ διαλέξεις και projects για την Ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα οργανώνονται από τον κλάδο Νομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εγκληματολογίας.
To Alexander College, μέσα στο 2017 ενδύεται τη μορφή ενός εργαστηρίου πολιτισμού και δημιουργίας, λόγου και έργων, ανοικτού στην κοινωνία προς τιμή των 25 χρόνων ίδρυσης του και της ανακήρυξης του έτους, ως έτους Ισότητας.