Η Λαμπριάνα Καυκαλιά μας μιλά για τη τέχνη του θέατρου και για το νέο αναγνωρισμένο βρετανικό πτυχίο drama and acting το οποίο θα προσφέρεται σύντομα από το Alexander College/UWE στη Λάρνακα.

Η Λαμπριάνα τονίζει ότι «Οι λόγοι που οδηγούν τον καθένα να το επιλέξει για επάγγελμα είναι και προσωπικοί. Το σίγουρο είναι πως το να σπουδάζεις μια τέχνη γιατί την αγαπάς σε κάνει αυτόματα ευτυχισμένο»

Λαμπριάνα εσύ που έχεις σπουδάσει και τι ακριβώς;

Από το 2006 μέχρι και το 2010 σπούδαζα στην Αθήνα όπου και απέκτησα το πτυχίο μου στις Θεατρικές σπουδές από τη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο δούλεψα κατά καιρούς σε διάφορες δουλειές σχετικές με το επάγγελμα μου και το 2013 αποφάσισα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Marketing Management στην Κύπρο. Σκοπός μου φυσικά ήταν να συνδέσω το πτυχίο μου με το μεταπτυχιακό μου και έτσι η διπλωματική μου ήταν μια έρευνα που αφορούσε τα θέλω του Κυπριακού κοινού όσο αφορά το θέατρο και τους τρόπους προώθησης του θεάτρου στην κυπριακή κοινωνία.

 IMG_3113Σήμερα που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διδάσκω παιδικό θέατρο στο Ανοικτό Σχολείο Δήμου Λάρνακας. Επίσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ετοιμάζουμε μια θεατρική παράσταση με κάποιους φοιτητές του Alexander College/UWE με σκοπό την προετοιμασία και προώθηση της θεατρικής σχολής του Alexander College/UWE. Συγκεκριμένα το Drama and Acting Course του University of the West of England του Bristol θα προσφέρεται και στο Alexander College/UWE στη Λάρνακα. Κάτι που σημαίνει πολλά για την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα για την πόλη κι επαρχία Λάρνακας αφού ένα αναγνωρισμένο βρετανικό πτυχίο Drama and Acting θα προσφέρεται στη Λάρνακα.

Αλήθεια, γιατί να σπουδάσει σήμερα κάποιος θέατρο;

Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το γιατί. Το θέατρο πρέπει να το αγαπάς. Να θες πραγματικά να το σπουδάσεις, να το μελετήσεις. Αν έχεις πάθος και όρεξη για αυτό τότε έχεις το κατάλληλο κίνητρο για να το σπουδάσεις. Οι λόγοι που οδηγούν τον καθένα να το επιλέξει για επάγγελμα είναι και προσωπικοί. Το σίγουρο είναι πως το να σπουδάζεις μια τέχνη γιατί την αγαπάς σε κάνει αυτόματα ευτυχισμένο. Και στους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει πια η ψευδαίσθηση πως το θέατρο θα σε αφήσει άνεργο, ενώ όλα τα άλλα επαγγέλματα θα σου προσφέρουν δουλειά. Όλα τα επαγγέλματα, έχουν κορεστεί, άρα το γεγονός αυτό ίσως και να λύνει τα χέρια των νέων για το τί θα ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν και να τους βοηθά να καταλήγουν στο τί ΘΕΛΟΥΝ να ακολουθήσουν.

Οι θεατρικές σπουδές πώς μπορούν να βοηθήσουν τον σπουδαστή;

Οι θεατρικές σπουδές έχουν το πλεονέκτημα να καλλιεργούν την ψυχή, το μυαλό αλλά και τον χαρακτήρα κάθε σπουδαστή. Στις θεατρικές σπουδές διδάσκεται η ιστορία του θεάτρου, η ανάλυση θεατρικών κειμένων, αλλά και η δραματοποίηση ενός κειμένου. Όλα αυτά προσφέρουν στο φοιτητή θεωρητικές, αλλά και πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες που τον καθιστούν έτοιμο και τον προετοιμάζουν για τα βήματα που χρειάζονται για την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης. Φυσικά όσα και να μάθει ο σπουδαστής, η εμπειρία είναι αυτή που θα τον ολοκληρώσει ως ηθοποιό.

Ο απόφοιτος του Alexander College/UWE στη Λάρνακα τί προοπτικές θα μπορεί να έχει μπροστά του όταν θα κρατάει στο χέρι του, το πτυχίο Drama And Acting;

Εν μέρει η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί πιο πάνω. Όμως ο απόφοιτος του Alexander College/UWE, θα έχει το πλεονέκτημα να κρατά στα χέρια του αναγνωρισμένο βρετανικό πτυχίο από το πανεπιστήμιο του UWE. Έτσι με τις σπουδές στην Κύπρο ο φοιτητής παρακολουθεί πρόγραμμα βρετανικών σπουδών και διδάσκεται τα μαθήματα που διδάσκονται οι φοιτητές στην Βρετανία. Επί τη ευκαιρία της δημιουργίας της θεατρικής σχολής, στο Alexander College έχει δημιουργηθεί και Θεατρικός Όμιλος όπου μπορούν να λάβουν μέρος φοιτητές ανεξαρτήτου κλάδου ούτως ώστε να έχουν όλοι ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο.

Για σένα τι σημαίνει θέατρο;IMG_3086

Το θέατρο είναι ο τρόπος μου να ξεφύγω από την καθημερινότητα χωρίς αυτό να σημαίνει πως το θέατρο είναι άσχετο με την πραγματική ζωή. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαβάζοντας ένα θεατρικό έργο είναι πιθανόν να ταυτιστώ με κάποιο χαρακτήρα, για έναν περίεργο λόγο νιώθω πως παίρνω κάποιες συμβουλές, κάποια μαθήματα που με κάνουν πιο σωστή και πιο δυνατή.

Θέατρο σημαίνει έκφραση, δημιουργικότητα, ελευθερία. Έννοιες που είναι απαραίτητες στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Έννοιες που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Αυτό ακριβώς είναι το θέατρο για εμένα!

Ποιος είναι ο ρόλος και η δύναμη ενδεχομένως της αρχαίας αυτής τέχνης του θεάτρου ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά εποχές;

Όπως έχω πει πιο πάνω πολλά θεατρικά κείμενα, τα περισσότερα στην ουσία, είναι εμπνευσμένα από γεγονότα που έχουν συμβεί στην πραγματική ζωή. Και τις περισσότερες φορές, ακόμα και αν το τέλος κάποιου χαρακτήρα δεν είναι το ιδανικό, σε βάζει να σκεφτείς, και να αναθεωρήσεις για κάποια πράγματα. Έτσι το θέατρο έχει τη δύναμη να σε διδάξει και ίσως κάποιες φορές να σε ταρακουνήσει για να πάρεις δύναμη να συνεχίσεις.

Στην ουσία λοιπόν, η δύναμη της τέχνης του θεάτρου είναι η διδαχή μέσα από την οποία ο θεατής αντλεί δύναμη. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι για τον κόσμο να ταυτίζεται, να σκέφτεται, να αναθεωρεί και πολλές φορές να παίρνει δύναμη σε τέτοιες δύσκολες εποχές που ζούμε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που από πάντα σε δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά εποχές η δημοτικότητα του θεάτρου αυξάνεται.

Στη Κύπρο σε ποια φάση βρίσκεται το θέατρο κατά τη γνώμη σου;

Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω πως το θέατρο στην Κύπρο σιγά-σιγά ανεβαίνει επίπεδα και κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια να ενταχθεί στις ζωές του κυπριακού κοινού. Βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά νέες παραγωγές από θεατρικούς οργανισμούς και με χαροποιεί που παρατηρώ πως δίπλα σε μεγάλα ονόματα του θεάτρου βρίσκονται και νέοι, υποσχόμενοι ηθοποιοί για τους οποίους αυτό είναι το μεγαλύτερο σχολείο.

Θετικό είναι επίσης που παρατηρείται διέλευση του κόσμου στα θέατρα. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται το θέατρο ως τρόπο ψυχαγωγίας και υποστηρίζει τις κυπριακές παραγωγές. Αυτό, είναι και η κινητήρια δύναμη των συντελεστών για να δημιουργούν και να προσφέρουν στον κόσμο ότι καλύτερο μπορούν.

Μπαίνεις κάποτε στον πειρασμό να κάνεις σύγκριση του θεάτρου Αθήνας – Κύπρου;

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου παρακολούθησα πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα και μέχρι σήμερα προσπαθώ κάθε χρόνο να παρακολουθώ θέατρα στην Αθήνα. Η σύγκριση δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Συγκρίνοντας βρίσκεις δικές σου ατέλειες που έχεις την ευκαιρία να τις διορθώσεις, ή ακόμα βρίσκεις στοιχεία που σου αρέσουν και τις προσαρμόζεις στα δικά σου έργα.

Πάντως για να είμαι ειλικρινής, τα τελευταία χρόνια η σύγκριση που κάνω μου δίνει ευχάριστα συμπεράσματα όσον αφορά τις παραστάσεις στην Κύπρο. Το κυπριακό κοινό δείχνει την υποστήριξη του στις κυπριακές παραγωγές και αυτό δίνει ώθηση στους ανθρώπους του θεάτρου να προσπαθήσουν και να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν.

Αν θα έκανα μια παρατήρηση, αυτή θα ήταν σχετικά με τη θεματολογία των έργων που αποφασίζουν οι θεατρικοί οργανισμοί να παρουσιάσουν. Κατά τη διάρκεια της διπλωματικής μου εργασίας, μάζεψα ένα δείγμα από Κύπριους για να μου πουν την άποψη τους για τις κυπριακές παραγωγές. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων απάντησε πως θα ήθελε να δει διαφορετική θεματολογία στις θεατρικές παραγωγές γι αυτό θα ήταν καλό τα θέατρα να προσφέρουν διάφορες επιλογές στο θεατή. Αυτό θα δίνει την δυνατότητα στο θεατή να επιλέγει τι θα δει και να μην ‘αναγκάζεται’ να δει κάτι λόγω περιορισμού στη θεματολογία.

Ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο είδος θεάτρου;

Κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Δεν μπορώ να πω πως έχω κάποιο συγκεκριμένο είδος που μου αρέσει περισσότερο από τα υπόλοιπα. Αν όμως θα έλεγα ποιό είδος με εντυπωσιάζει από άποψη κειμένων, θα έλεγα το αρχαίο δράμα. Και αυτό γιατί ενώ τα έργα έχουν γραφτεί τόσους αιώνες πριν, ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι θεατές ταυτίζονται με κάποιους χαρακτήρες και νιώθουν πως παίρνουν κάποια μαθήματα από τις υποθέσεις που παρακολουθούν.

Έτσι κι αλλιώς, έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο είναι βασισμένα στην Αρχαία Δραματουργία. Αυτό από μόνο του, πιστεύω πως δεν αφήνει κανέναν θεατρόφιλο αδιάφορο.

Τελικά, αν ηθοποιός σημαίνει φως, όπως έλεγε ο Χορν, τότε τί σημαίνει θέατρο;

Αν ο ηθοποιός, που είναι ένα μέρος από μια θεατρική παράσταση σημαίνει φως, τότε το θέατρο είναι η πηγή αυτού του φωτός. Και πράγματι, όσοι ασχολούνται με το θέατρο λένε πως την ώρα που ασχολούνται ή παρακολουθούν θέατρο νοιώθουν να ξεφεύγουν από προβλήματα, έγνοιες και άγχη.

Το θέατρο έχει έναν δικό του κόσμο, τον κόσμο που πολλές φορές σου δίνει απαντήσεις και λύσεις σε ερωτήματα που σε απασχολούν. Και αυτό δεν συμβαίνει ως δια μαγείας… Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις τη δυνατότητα να δεις τον εαυτό σου σαν τρίτος. Έχεις τη δυνατότητα από μια απόσταση ασφαλείας να τον παρατηρήσεις, να τον κρίνεις και να αντιληφθείς τί πρέπει να κάνεις και πώς. Αν αυτό δεν είναι η πηγή του φωτός, τότε τί είναι;