Η Δρ. Μαρία Ιωάννου, Νομικός, με αντικείμενα έρευνας τις Σπουδές Φύλου, Φιλολογία και Πολιτισμικές Σπουδές, διδάσκει στον κλάδο Νομικής του University of the West of England στo Alexander College. Στην πρώτη της διάλεξη στο χώρο του Alexander College, με θέμα “Νομική, φιλολογία και φύλο: κοινωνικο – νομικοί προβληματισμοί και θέματα έμφυλης ισότητας στη Βικτοριανή λογοτεχνία και στις μέρες μας”, θα μιλήσει για τη σχέση της νομικής, της φιλολογίας και των σπουδών φύλου(GenderStudies) μέχρι και τις μέρες μας. Στην πιο κάτω συνέντευξη μας μιλά για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, αλλά και για τις σπουδές φύλου στον τόπο μας και τονίζει ότι δεδομένου ότι η ισότητα μεταξύ των φύλων είναι κατοχυρωμένη και απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε ειδικούς σε θέματα φύλου σε όλα τα κυβερνητικά πόστα, γραφεία και υπηρεσίες.

Ποιό είναι το επιστημονικό πεδίο με το οποίο ασχολείστε;

Τα ενδιαφέροντα μου είναι διεπιστημονικά. Ασχολούμαι με τη Νομική, που είναι ο κλάδος στον οποίο διδάσκω εδώ και εννιά χρόνια. Ταυτόχρονα, η έρευνα μου επεκτείνεται στις Σπουδές φύλου, Φιλολογία και Πολιτισμικές σπουδές, που (μαζί με ιστορικές και έμφυλες πλευρές του Οικογενειακού Δικαίου) ήταν και τα θέματα του διδακτορικού μου.

Ποια η σχέση νομικού πλαισίου με τη λογοτεχνία;

Η σχέση νομικού πλαισίου και λογοτεχνίας είναι διπλή. Από τη μια πλευρά, ερευνάται το πως παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο, το νομικό επάγγελμα και νομικά θέματα σε λογοτεχνικά κείμενα. Έτσι μαθαίνουμε πολλά για την ιστορία της νομικής (όταν τα κείμενα προέρχονται από εποχές παλαιότερες της δικής μας) και για τον σημερινό ρόλο του νόμου στην κοινωνία και τις ζωές των ανθρώπων (αν τα κείμενα είναι σύγχρονα). Από την άλλη πλευρά, νομικά κείμενα όπως οι γνωματεύσεις των δικαστών, οι νομοθεσίες και νομικά συγγράμματα αναλύονται φιλολογικά, με φιλολογικούς όρους. Αυτό συμβαίνει γιατί η ιδέα της πρόθεσης του νομοθέτη, που έγραψε ένα συγκεκριμένο κείμενο, οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται, και οι στόχοι του/της, αναλύονται με φιλολογικά μέσα, με αποτελέσματα ιδιαίτερα σημαντικά για την εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων σε νέες περιπτώσεις.

Τα gender studies είναι ένας κλάδος σχετικά πρόσφατος στα κυπριακά δεδομένα. Πώς τον υποδέκτηκαν οι Κύπριοι;

Οι σπουδές φύλου είναι πραγματικά καινούριος κλάδος στην Κύπρο. Αν και δεν έχει γίνει έρευνα για να μετρηθεί το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα MA in Gender Studies στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον ίσως από μέρος του πληθυσμού που είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα έμφυλης ανισότητας και θα ήθελε να γνωρίζει πιο πολλά σχετικά με αυτό το θέμα. Επίσης, δεδομένου ότι η ισότητα μεταξύ των φύλων είναι κατοχυρωμένη και απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε ειδικούς σε θέματα φύλου σε όλα τα κυβερνητικά πόστα, γραφεία και υπηρεσίες. Έτσι, το πρόγραμμα προσελκύει άτομα από κυβερνητικές υπηρεσίες, υπουργεία, επίσης εκπαιδευτικούς και αστυνομικούς. Από την άλλη, σαν νέο πεδίο που είναι στην Κύπρο, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, μπορεί να μην προσελκύσει άτομα που ενδιαφέρονται για πιο “πρακτικά” θέματα, θέματα που θα τους δώσουν καλύτερες πιθανότητες απασχόλησης.

Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σου στους παραπάνω τομείς;

Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον μου για θέματα έμφυλης ισότητας προέκυψε από τις νομικές μου σπουδές. Η νομική με ευαισθητοποίησε σε θέματα ισότητας και δικαιωμάτων. Μετέφερα γνώσεις από το νομικό πτυχίο στο μάστερ (Διεθνείς Σπουδές) και αργότερα στο πτυχίο της φιλολογίας. Τελικά, το φύλο και η ισότητα έγιναν και το θέμα του διαδακτορικού μου.

Στο Alexander College τί διδάσκετε;

Διδάσκωτομάθηματου Family Breakdown στοπτυχίο LLB πουείναι franchise degree του University of the West of England.

Πώς θα περιγράφατε τον κλάδο Νομικής του University of the West of England, σε κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει τις σπουδές του;

Θα έλεγα ότι είναι ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα, όπου με σκληρή δουλειά και άριστη συνεργασία με το University of the West of England προσφέρεται το πτυχίο LLB του Πανεπιστημίου στο Alexander College.

Ποιά πλεονεκτήματα προσφέρει στο φοιτητή η απόκτηση του συγκεκριμένου πτυχίου;

Εκτός από τα γενικά πλεονεκτήματα απόκτησης του πτυχίου νομικής (LLB), θα έλεγα ότι προσφέρεται στους φοιτητές η ευκαιρία να σπουδάσουν στην Αγγλία από την Κύπρο. Έτσι, έχουν το πλεονέκτημα ότι παραμένουν στη χώρα τους πραγματοποιώντας νομικές σπουδές στην Αγγλία. Εκτός από το υψηλό επίπεδο μάθησης, η συνεργασία του Alexander College με το Πανεπιστήμιο τους προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, πηγές δεδομένων και στα journal databases, ώστε να μπορούν να έχουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εμπειρία σπουδών.

Η διάλεξη της Δρ. Μαρίας Ιωάννου διοργανώνεται από τον κλάδο Νομικής του University of the West of England στο Alexander College και θα γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, στις 7:00μμ στο Θέατρο του Alexander College/UWE.