Με την συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών και δεκαπέντε νέων ακαδημαϊκών και ερευνητών ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου το Συνέδριο  «Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές, Μεταμορφώσεις και Προκλήσεις», που διοργανώθηκε στη Λάρνακα από το AlexanderCollege, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Ερευνητικό Κέντρο Alexander. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έφερε κοντά κριτικές εναλλακτικές προσεγγίσεις γύρω από δομές και πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πορεύεται στη διενέργεια ευρωεκλογών σε ένα περιβάλλον κοινωνικό-οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Το Συνέδριο προλόγισε ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος παρέθεσε ότι η κρίση, μεγάλα γεγονότα όπως το BREXIT, η κατάσταση στη Μεσόγειο, αποτελούν πρόκληση, είναι αχαρτογράφητα νερά  που υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αναθεωρήσει και να αναζητήσει νέες βάσεις για την καλλιέργεια συνοχής… να αναζητήσουμε απαντήσεις όπου δημιουργούνται πολλές από αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, και πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής Κριστιάν Νταντόμο, ανώτερος Λέκτορας του University of the West of England, Bristol, ανέλυσε  ( «BREXIT: το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης») την προηγηθείσα πορεία που οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο, υποβάλλοντας με έμφαση τον ρόλο των ΜΜΕ της χώρας που κατά την άποψη του, υπονόμευσαν την εικόνα της ΕΕ, ώστε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να είναι αρνητικά. Υπογράμμισε ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα ήταν εξίσου διαχωριστικό για τους Βρετανούς και ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το άμεσο μέλλον.

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας ανασκόπησε («Τερατογεννήσεις του καπιταλισμού: η (επ)άνοδος της ακροδεξιάς») την εξέλιξη κινημάτων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του νεοφασισμού μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία και συγκεκριμένες περιπτώσεις μελέτης.

Ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, τρίτος προσκεκλημένος ομιλητής, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέδεσε («Η κρίση της πολιτικής και οι προκλήσεις για την ΕΕ. Προαπαιτούμενα μιας υποχρεωτικής συζήτησης»)  την διεθνή οικονομική κρίση και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού με την κρίση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθησαν τρεις ξεχωριστές Σύνοδοι όπου παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις από ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Οι Σύνοδοι αφορούσαν  Νομικές και Θεσμικές Αλλαγές στην ΕΕ, Πολιτική-Οικολογία-ΜΜΕ και τέλος Κοινωνία, Οικονομία, Ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες στο https://conference.alexander.ac.cy/

[ngg src=”galleries” ids=”54″ display=”basic_thumbnail”]