Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να συμβάλλει στη διατήρηση της Ειρήνης.
Είναι η παιδεία που μπορεί να αποτελέσει φάρο μέσα στο σκοτάδι διάφορων πολεμικών συγκρούσεων.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης όσον αφορά στο σεβασμό απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα, στην κάθε θρησκεία, κάθε εθνικότητα και κάθε πολιτική πεποίθηση, είναι βαρυσήμαντος.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου, οι καθηγητές του Alexander College/UWE μοιράζονται τις δικές τους σκέψεις για την Ημέρα αυτή.
Παντελής Παντελή
Υπεύθυνος καθηγητής κλάδου Μόδας
Εμείς ως καλλιτέχνες αλλά και ως καθηγητές έχουμε ρόλο και ευθύνη απέναντι στην παγκόσμια ειρήνη, απέναντι στην εδραίωση της πολυπολιτισμικότητας. Οφείλουμε να δεχόμαστε κάθε πολιτισμό, κάθε θρησκεία, κάθε χώρα ως ίσους απέναντι μας. Η εκπαίδευση οφείλει να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και οι τέχνες. Αλλιώς έχουν αποτύχει παταγωδώς!
Αλέξανδρος Κυριακίδης
Καθηγητής Καλών Τεχνών
Όσο διαβάζεις κι όσο μαθαίνεις, τόσο περισσότερους λόγους βρίσκεις για να ταξιδέψεις, σωματικά και πνευματικά, εκεί όπου θα γνωρίσεις άλλους κόσμους, κουλτούρες και συστήματα. Σταδιακά γίνεσαι πιο ανεχτικός, μαθαίνεις να συνυπάρχεις, να αλληλο – κατανοείς και να αντιλαμβάνεσαι πως πλέον το κέντρο του σύμπαντος δεν είσαι μόνο εσύ.
Αγγέλα Κυριάκου
Υπεύθυνη Καθηγήτρια Κλάδου Καλών Τεχνών
Η εκπαίδευση είναι μια πολύχρονη και συνεργατική διαδικασία που αναπτύσσει παγκόσμιες αρχές και αξίες. Μέσα από αυτή καλλιεργείται η έννοια του σεβασμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πνεύμα της συλλογικότητας, της αλληλοκατανόησης και αλληλοεκτίμησης. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα κόσμο με λιγότερη βία και βαρβαρότητα και οδηγούν σε μια περισσότερο ειρηνική συμβίωση.
Όλγα Παυλή
Καθηγήτρια Κλάδου Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου
Όταν οι νέοι εντρυφήσουν στις αρχές και αξίες της εκπαίδευσης ή ασχοληθούν με οποιαδήποτε μορφής τέχνης, απομακρύνονται από ακραίες συμπεριφορές και εξάρσεις βίας. Αυτό οδηγεί στην αρμονική συμβίωση και επικράτηση του διεθνούς δικαίου. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι και το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες.
Μάριος Ανδρέου
Υπεύθυνος καθηγητής κλάδου Νομικής
Every child should be able to benefit from educational opportunities designed to meet their basic learning needs such as literacy, communication and problem solving. In turn education will encourage the child to consider the importance social justice, to be tolerant towards others of different political, cultural and religious systems which differ from their own. It will also instill the importance of working towards peace in the world .
Ευθυμία Λαζαρίδου
Καθηγήτρια Κλάδου Νομικής
Η παγκόσμια ειρήνη και η διατήρηση της είναι ένα πολύπτυχο ζήτημα. Αναμφισβήτητα η εκπαίδευση αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα στην προσπάθεια διατήρησης των ειρηνικών συνθηκών. Από την αρχαιότητα οι πόλεμοι υπήρξαν αποτέλεσμα ζωωδών ενστίκτων και συμφερόντων. Όλα αυτά οφείλονταν στην έλλειψη της εκπαίδευσης και της συνειδήσεως. Σήμερα, εντούτοις, είναι από σημαντικό τμήμα του παγκοσμίου πληθυσμού αντιληπτό, πως το ειρηνικό ιδεώδες εξασφαλίζει τη ζωή, ενώ ο πόλεμος το θάνατο. Επομένως, η εκπαίδευση πρεσβεύει την αρχή για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα του δικαιώματος για ζωή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναπόσπαστα αποτελούν ουσιώδης κομμάτι της εκπαίδευσης συνιστούν το θεμέλιο λίθο για την διασφάλιση ενός ειρηνικού και ευοίωνου μέλλοντος για όλους τους συνανθρώπους μας σε κάθε γωνιά της γης.
Μάριος Ιωάννου
Υπεύθυνος Καθηγητής MA Education
Ο ρόλος της Παιδείας, ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας, στο φλέγον ζήτημα της διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης είναι δισυπόστατος. Η άμεση έκφανση του έχει να κάνει με την καλλιέργεια της γνώσης που οδηγεί σταδιακά στη σοφία. Αυτό το μονοπάτι σίγουρα θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην αποσαφήνιση της αξίας της παγκόσμιας ειρήνης, ως εξωτερικής κατάστασης. Η έμμεση έκφανση του ρόλου της Παιδείας σχετίζεται με την καθοδήγηση του ανθρώπου προς τον αυτοπροσδιορισμό, που ως τελικό σκοπό έχει την εσωτερική ειρήνη που είναι προϋπόθεση της πρώτης.