Η φοιτητική κοινότητα του Alexander College, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Φοιτητές σε Δράση» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου διοργάνωσε sστις 13 Νοεμβρίου 2017, σεμινάριο – εργαστήριο με θέμα «Συνθέτοντας τις ικανότητες της Σοφίας, της Ευφυΐας και της Δημιουργικότητας στην Πράξη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προσφέρει τα ερεθίσματα ώστε τόσο οι φοιτητές όσο και οι οικονομικοί φορείς με έμφαση σε νέους κάτω των 35 ετών, να εξοπλιστούν με εργαλεία και μεθόδους για τη διοίκηση οργανισμών. Να αναγνωρίσουν ότι η έρευνα είναι σημαντικό μέρος όχι μόνο της ακαδημαϊκής γνώσης, αλλά και της ίδιας της ζωής, τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως χρήστες των υπηρεσιών.

Εισαγωγικές τοποθετήσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, τον τέως Πρόεδρο του ΕΒΕΛ κ.  Όθωνα Θεοδούλου, καθώς και από τον Επαρχιακό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου, κ. Νίκο Σταμάτα

Ο κ. Βύρας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και στο δικό μας πρόγραμμα ως Δήμος Λάρνακας και στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω την προσφορά-συνεισφορά του Alexander College προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί με την επιστημονική συμβολή του, συμβάλλει  στην ανάπτυξη της πόλης». Αναφέρθηκε ειδικά στην πρωτοβουλία του Δήμου και του Οργανισμού Νεολαίας για τη δημιουργία ενός νέου, καινοτόμου και ιδιαίτερα πρωτοποριακού προγράμματος, του Youth Makerspace Larnaka».

 

Εκ μέρους της ΠΟΒΕΚ, ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας Αμμοχώστου Νίκος Σταμάτη στάθηκε στο γεγονός ότι «παρατηρείται απ’ όλους, και ειδικότερα από τη νεολαία μας με πιο επικριτική ματιά, ότι οι Ηγεσίες, είτε Κυβερνήσεων, είτε Οργανισμών, είτε Υπηρεσιών, είτε άλλων Συνόλων, δεν θωρακίζονται πάντοτε από ανθρώπους με προσωπικότητες που μπορούν να ανταποκριθούν σε ψηλές απαιτήσεις, οι οποίες απαιτήσεις ευλόγως υπάρχουν, καθώς επίσης, οι ηγεσίες δεν πραγματώνουν πάντοτε τις υποσχέσεις τους και ενίοτε ούτε τις δεσμεύσεις τους». Κατέληξε λέγοντας «Γι’ αυτό…ας δουν όλοι αυτά που κάνετε και αυτά που θα καταφέρετε, με αφετηρία τη σημερινή σας παρουσία εδώ. Εδώ στο Alexander College, στο Alexander Research Center όπου οι νέοι μας τρέφονται με ότι πολυτιμότερο, τη γνώση».

Ο τέως πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Όθωνας Θεοδούλου αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για νεοφυείς επιχειρήσεις που αναβίωσαν πρόσφατα σε συνεργασία με το Δήμο και θα συνεχιστούν οπωσδήποτε γιατί οι χώρες που δε θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην τεχνολογία και την καινοτομία δεν έχουν προοπτική».  Έκλεισε με μια παραίνεση στους νέους: «Είναι αλήθεια ότι οι καιροί σήμερα είναι δύσκολοι, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξαν και δυσκολότεροι. Όποιος πιστεύει ότι τα προβλήματα του είναι μοναδικά και ότι ποτέ κανείς άλλος δεν τα είχε προηγουμένως, ας ρωτήσει τον πατέρα του ή καλύτερα τον παππού του. Μη φοβηθείτε να πέσετε στο νερό, να κάμετε κάτι καινούριο, κάτι τολμηρό. Θα εκπλαγείτε με το πόσους θα βρείτε δίπλα σας έτοιμους όχι μόνο να σας σώσουν από τον πνιγμό, αλλά και να σας μάθουν το καλύτερο κολύμπι που έχετε ποτέ φανταστεί. Όμως εσείς πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα, εσείς πρέπει να ξεκινήσετε προσπάθεια».

Σε ειδική τελετή με το πέρας της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Διευθυντή του Alexander College, ο κ. Όθωνας Θεοδούλου, τέως πρόεδρος του ΕΒΕΛ Λάρνακας, για την προσφορά του στην ανάπτυξη της πόλης και τη συμβολή του στη δημιουργία ερευνητικής κουλτούρας. Ευχαριστώντας, ο κ. Θεοδούλου αναφέρθηκε στα εξής: «Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά γιατί πιστοί στην παράδοση σας, μας ξαφνιάζετε και πάλι ευχάριστα. Tο Alexander College, καθιερώνεται πλέον στην κοινωνία σαν το εκπαιδευτικό ίδρυμα που δεν περιορίζεται στο καθαρά ακαδημαϊκό του πεδίο, αλλά συστηματικά διεισδύει με τα κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα του, στα σύγχρονα ενδιαφέροντα της κοινωνίας, της παιδείας, της οικονομίας».

Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Πρόγραμμα Φοιτητές σε Δράση, το παρακολούθησαν φοιτητές της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Νομικής και Γραφιστικού Σχεδιασμού καθώς και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Κεντρικές εισηγήσεις έγιναν από τον Δρ Νίκο Καρφάκη, οποίος συνέδεσε τα ερευνητικά αποτελέσματα για την τεχνολογία και τις μικρές επιχειρήσεις με μελέτη εξωτερικών συνθηκών των Οργανισμών και ο Κώστας Χριστοδουλίδης, διευθυντής του Alexander Research Centre, με θέμα το μοντέλο διοίκησης Οργανισμών που αξιοποιεί τις δεξιότητες της Σοφίας, της Ευγυίας και της Δημιουργικότητας.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δημοσιογράφος, Σταυριανή Κωνσταντίνου.