Συνέντευξη με την επικεφαλής του κλάδου Εγκληματολογίας, Κλεοπάτρα Χατζήκου, και πρώην «profiler» του FBI, σχετικά με τις προοπτικές που προσφέρει ο κλάδος του University of the West of England στο Alexander College.

Ποιες σπουδές έχετε ολοκληρώσει και ποια είναι η θέση σας σήμερα;

Το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο είναι η Δικανική Ψυχολογία και Εγκληματολογία. Φοίτησα στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, όπου και ολοκλήρωσα την πτυχιακή και μεταπτυχιακή μου μόρφωση. Ακολούθως, εργάστηκα για ένα χρόνο στο FBI, ως αναλυτής ερευνών στο Behavioral Science Unit, για την οποία μονάδα κατασκεύαζα προφίλ υποθέσεων βίαιων εγκλημάτων. Κατά την επιστροφή μου στην Κύπρο, δούλεψα μαζί με τον Ιατροδικαστή κ. Πανίκκο Σταυριανό στον τομέα Crime Scene Investigation. Επίσης εργάστηκα και ως κατασκευάστρια προφίλ παραβατών για άρθρα περιοδικών και ως καθηγήτρια/λέκτορας σε ενα ευρή φάσμα επιμορφωτικών ιδρυμάτων. Σήμερα, είμαι η επικεφαλής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Εφαρμοσμένων Επιστημών και του κλάδου Εγκληματολογίας του Alexander College, το οποίο προσφέρει το πτυχίο εγκληματολογίας, του University of the West of England – Bristol, (UWE).

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την εγκληματολογία; Για τους ίδιους λόγους θα παροτρύνατε κάποιον να το κάνει;

Πάντα με ενδιέφερε η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς, τόσο από την πλευρά του δράστη, όσο και του θύματος. Η εγκληματικότητα ανέκαθεν μου κινούσε το ενδιαφέρον και έτσι μελετώντας την εγκληματολογία και μαθαίνοντας να δημιουργώ προφίλ δραστών, μου επέτρεψε να αποκτήσω πρόσβαση σε αυτό που αποκαλούμε «εγκληματικό μυαλό». Με την μελέτη αυτού του κλάδου, σου δίνεται μια ισχυρή βάση στις θεωρίες και την πρακτική της εγκληματολογίας, με έμφαση στις δικανικές θεωρίες όπως οι θεωρίες επιθετικότητας, σεξουαλικής υποτροπής, τρομοκρατίας και παραβατικής συμπεριφοράς. Το συγκεκριμένο πτυχίο διδάσκει τη ψυχολογία των δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών συνέντευξης που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και θέματα που σχετίζονται με καταθέσεις στο δικαστήριο. Σ’αυτον τον κλάδο, οι φοιτητές ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν ψυχολογικές, κοινωνιολογικές και εγκληματολογικές θεωρίες, σε σχετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου καταδίωξης, ενδοοικογενειακής βίας και αξιολόγησης κινδύνου μελλοντικής επιθετικότητας.

Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι υπερτερεί το πτυχίο του University of the West of England, σε σχέση με τα υπόλοιπα πτυχία που προσφέρονται στην Κύπρο; Γιατί κάποιος να επιλέξει να αποκτήσει πτυχίο του University of the West of England;

Ο κλάδος της Εγκληματολογίας έχει επεκταθεί αρκετά αυτά τα δέκα χρόνια μετά την επιστροφή μου στην Κύπρο. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν σπουδές Εγκληματολογίας, ωστόσο, μέχρι σήμερα το Alexander College είναι το πρώτο και μοναδικό ίδρυμα στην Κύπρο που προσφέρει πτυχίο κατ’ ευθείαν από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα ιδρύματα που προσφέρουν τίτλους σπουδών τοπικής αναγνώρισης. Αυτό σημαίνει, ότι τα μαθήματα που γίνονται στο Alexander College είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που γίνονται στο UWE του Bristol. Οι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως φοιτητές του UWE, όπου εξετάζονται ενδελεχώς και βαθμολογούνται οι εργασίες και οι εξετάσεις τους. Κατά την αποφοίτηση τα πτυχία στέλνονται απευθείας από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φοιτητές μας θεωρούνται απόφοιτοι πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά το ότι το 100% των μαθημάτων διδάσκονται σε κυπριακό έδαφος. Δηλαδή, ουσιαστικά, οι πρώτοι απόφοιτοι που θα προκύψουν το επόμενο έτος από τον κλάδο της εγκληματολογίας θα είναι οι πρώτοι «γηγενείς» εγκληματολόγοι, κάτοχοι πτυχίου βρετανικού πανεπιστημίου από την Κύπρο. Αυτό μας καθιστά όντως πρωτοπόρους!

Όσο αφορά την πρακτική άσκηση, μπορείτε να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη εργασιακή εμπειρία στους φοιτητές σας;

Πράγματι, οι φοιτητές μας έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες όσο αφορά την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησής τους. Συγκεκριμένα αυτή την χρονιά οι φοιτητές μας εξασκήθηκαν (internship) σε διάφορα τμήματα της Αστυνομίας Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠ.ΕΓ.Ε), το Γραφείο Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, το Γραφείο Χειρισμού θεμάτων Βίας και Κακοποίησης Ανηλίκων και τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Ε.Ε – Δ.Α.Σ). Μετά το πέρας αυτής της συνεργασίας μας οι υπεύθυνοι τμημάτων δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τους φοιτητές μας και μας διαβεβαίωσαν ότι είναι άρτια καταρτισμένοι στον τομέα της εγκληματολογίας.

Σε ποιούς χώρους μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοί σας; Μπορεί να αξιοποιηθεί και διεθνώς το συγκεκριμένο πτυχίο;

Το πτυχίο αυτό εφοδιάζει τους φοιτητές μας με την γνώση και την κατανόηση για ενα ευρή φάσμα σταδιοδρομιών, συμπεριλαμβανομένου της υπηρεσίας φυλακών, υγείας, αστυνομίας, σχολείων, υπηρεσιών δικανικής επιτήρησης, υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, υπηρεσίες που στοχεύουν στη στήριξη των οικογενειών δραστών ή θυμάτων καθώς και υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση της παραβατικότητας. Επιπλέον, επιτρέπει στους φοιτητές να μεταβούν σε περαιτέρω σπουδές είτε στην Κύπρο είτε σε διεθνές επίπεδο, αφού το Πτυχίο του UWE απονέμεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Τι προσδοκίες έχετε από τους νέους εγκληματολόγους;

Αναμένω σπουδαία πράγματα από αυτούς τους φοιτητές! Όχι μόνο πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στην Αστυνομία Κύπρου, αλλά συμμετέχουν σε Διεθνή Συνέδρια Εγκληματολογίας και παράλληλα  δημοσιεύουν εγκληματολογικά άρθρα σε εφημερίδες… και όλα αυτά πριν ακόμα αποφοιτήσουν! Οι επιτυχίες τους, αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το θέμα «σπουδές στον τόπο μου». Δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψει κάποιος την Κύπρο για να λάβει αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή μόρφωση πρώτης τάξεως – οι φοιτητές μας είναι ζωντανή απόδειξη! Δεδομένης, της επιμονής, της εργατικότητας και αφοσίωσής τους, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι σημερινοί μας φοιτητές θα καθορίσουν το μέλλον της Εγκληματολογίας στην Κύπρο.