Η υπεύθυνη των σπουδών για το δίπλωμα Accounting & Finance στο Alexander College/UWE, κυρία Ασημίνα Χριστοδούλου μας μιλά για το μοναδικό στον κόσμο αυτό δίπλωμα και τις ευκαιρίες που μπορεί να δώσει σε όσους επιλέξουν να το αποκτήσουν.

Κυρία Ασημίνα Χριστοδούλου, τι ακριβώς προσφέρει το δίπλωμα Accounting & Finance στο Alexander College/UWE;
Το Diploma Accounting & Finance δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να εξειδικευτούν στον τομέα των Λογιστικών/Χρηματοοικονομικών. Είναι ένα εντατικό και απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο εξοπλίζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες αναλυτικές δεξιότητες και γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν αποφάσεις και να λύνουν προβλήματα που αφορούν τον τομέα τους. Επίσης, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να αξιολογήσουν κριτικά τις τρέχουσες ακαδημαϊκές έννοιες, θεωρίες και έρευνες προκειμένου να εξετάσουν τα βασικά θέματα που αφορούν στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Η απόκτηση του διπλώματος επιτρέπει στους φοιτητές να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν τα απαραίτητα ‘εργαλεία’ και τεχνικές ώστε να τα εφαρμόσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον τομέα τους. Τέλος, ενισχύει τη δια βίου μάθηση καθώς και την εξέλιξη του καθενός ξεχωριστά, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενισχύουν τόσο την προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και τη βελτίωση ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε ποιους αποτείνεται;
Το Diploma Accounting & Finance αποτελεί έναν επαγγελματικό τίτλο ο οποίος αποκτάται σε ένα χρόνο και είναι κατάλληλο για απόφοιτους οικονομικών, Διοίκηση Επιχειρήσεων και άλλων συναφή πτυχιακών κλάδων. Αποτείνεται σε όλους όσους επιθυμούν να εισέλθουν στον τομέα της Λογιστικής/ Χρηματοοικονομικής, καθώς και για άτομα που ήδη εργάζονται στον τομέα αυτό και θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για περαιτέρω ανέλιξη.

To δίπλωμα αυτό είναι το μοναδικό στο είδους του, παγκοσμίως. Τι το κάνει να ξεχωρίζει;
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί ένα χρόνο και μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του, οι απόφοιτοι έχουν χορηγηθεί 9 απαλλαγές από τα 14 μαθήματα που απαιτούνται για να αποκτήσουν τον επαγγελματικότίτλο ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τον τίτλο του ACCA σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι θα χρειάζονταν υπό άλλες συνθήκες. ΤοDiploma Accounting & Finance είναι διαθέσιμο τόσο στο Alexander College στη Λάρνακα και Πάφο, όσο και στο Ledra College στη Λευκωσία.

Ποιος είναι ο ρόλος των σπουδών οικονομικού χαρακτήρα ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε;
Οι οικονομικές σπουδές στη σημερινή εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ο λόγος είναι ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές καθώς και απαιτητικό ώστε να απαιτεί να λαμβάνονται αποφάσεις καταλυτικής σημασίας και βαρύτητας. Συνεπώς οι οικονομολόγοι που καλούνται να λάβουν τέτοιες αποφάσεις και να προβούν σε αντίστοιχες ρυθμίσεις, χρειάζεται να είναι άριστα καταρτισμένοι και ενημερωμένοι.

Κατάγεσαι από την Ελλάδα στην οποία και έχεις σπουδάσει. Πώς βλέπεις τον εκπαιδευτικό τομέα στη Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λάρνακα όπου διδάσκεις;
Ως γνωστόν, στη Λάρνακα είναι ελάχιστα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Πανεπιστημιακού επιπέδου. Χαίρομαι που διδάσκω σε ένα από αυτά, στο Alexander College/UWE το οποίο τα τελευταία 4 χρόνια λόγω της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο University of the West of England προσφέρει ποιοτικά αναγνωρισμένα βρετανικά Πανεπιστημιακά πτυχία. Πιστεύω ότι στη Κύπρο έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για ένα γόνιμο ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο συνεισφέρει στην εξέλιξη και βελτίωση νέων προγραμμάτων σπουδών. Θα έλεγα ότι δεδομένου τόσο του μεγέθους όσο και του πληθυσμού της Κύπρου, προσφέρει ένα πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό περιβάλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, λόγω της στρατηγικής του θέσης, το νησί μας προορίζεται να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με αυτό λοιπόν ως κίνητρο, τόσο η Λάρνακα όσο και η Κύπρος γενικότερα αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων και πιο εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως το Diploma Accounting & Finance του AlexanderCollege.

Πιστεύεις ότι λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι απαιτήσεις όσον αφορά τα ακαδημαϊκά εφόδια;
Λόγω της παρούσας κατάστασης και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θεωρώ ότι κανένας μας δεν πρέπει να επαναπαύεται, αλλά να προσπαθεί πάντα να αποκτήσει περαιτέρω γνώσεις και εξειδίκευση. Επομένως, ακόμα και όσοι έχουν επαρκή ακαδημαϊκά εφόδια είναι χρήσιμο να μεριμνούν για παραιτέρω μόρφωση -πτυχία, διπλώματα, σεμινάρια κτλ- όταν τους δίνεται η ευκαιρία καθότι ο ανταγωνισμός αλλά και οι απαιτήσεις των εργοδοτών έχουν αυξηθεί λόγω οικονομικής κρίσης.

Tι σημαίνει για σένα να διδάσκεις σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα όπως το Alexander College/UWE ;
Το Alexander College/UWE αποτελεί ένα από τα κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τόσο της Λάρνακας όσο και της Κύπρου. Προσφέρει αναγνωρισμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (Επίσης γνωστό ως UWE Bristol). Δεδομένου ότι η εταιρική σχέση άρχισε το 2012, το Πανεπιστήμιο έχει παραμείνει στην “υψηλότερη κατάταξη βρετανικού πανεπιστημίου που προσφέρει μαθήματα στην Κύπρο”. Για όλους τους παραπάνω λόγους, για μένα αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ικανοποίηση να διδάσκω σε ένα τέτοιο ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Η ένταξή μου στην ομάδα του Alexander College/UWE μου δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσομαι καθημερινά μέσα από την προσπάθειά μου να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Ταυτόχρονα μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω ότι καλύτερο στους φοιτητές μας έχοντας στη διάθεσή μου τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται ένας εκπαιδευτικός.

Tέλος, τι θα συμβούλευες όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν το δίπλωμα Level 6 Diploma (Postgratuade) Accounting & Finance ;
Σε όσους σκέφτονται γενικότερα να ακολουθήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα τους έλεγα ότι ένα πτυχίο μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους και στην πορεία θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη και να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Πιο συγκεκριμένα, το Level 6 Diploma (Postgratuade) Accounting & Finance δίνει στους ενδιαφερόμενους ένα πλεονεκτικό προβάδισμα στην απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου ACCA. Επίσης ενισχύει τη γνώση και την επάρκεια των επαγγελματιών καθιστώντας τους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς στην αγορά. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους του νησιού μας και τους προσφέρει δυνατότητες που δεν είχαν ως τώρα.