Ξεκινώντας δυναμικά με το δικό της brand, η Ηλιάνα Ματθαίου, φοιτήτρια του κλάδου Μόδας του Alexander College, συμμετέχει στο διαγωνισμό “Athens xclusive designers week” και κερδίζει το δεύτερο βραβείο ‘’best trend setter award’’ στην κατηγορία ‘’New designers awards’’. Σήμερα, συνεχίζει τις σπουδές της, έχοντας στην ατζέντα της πλάνα, τα οποία θα παλέψει για να πραγματοποιήσει, αλλά και ανθρώπους, όπως τους καθηγητές της, που τη στηρίζουν και την ενθαρρύνουν σε κάθε βήμα της.

Τί σε ώθησε να ασχοληθείς με το fashion industry και να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στον κλάδο Μόδας του Alexander College;

Ο χώρος της μόδας και της τέχνης με ενδιέφερε από νεαρή ηλικία, και όταν πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησα να δημιουργώ τα δικά μου ρούχα, φίλοι με παρότρυναν να ασχοληθώ επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό. Έτσι ακολούθησαν και οι σπουδές μου στον κλάδο μόδας του Alexander Collage, κάτι το οποίο με βοήθησε να ανελιχθώ και να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες δίπλα σε καθηγητές – γνωστούς επαγγελματίες του χώρου.

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις στο “Athens xclusive designers week” ;

Ο θεσμός του ‘’Athens exclusive designers week” είναι ένας θεσμός που γίνεται δύο φορές το χρόνο σε έναν εντυπωσιακό χώρο, το Ζάππειον Μέγαρο στην Αθήνα, όπου δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους σχεδιαστές να δείξουν τη δουλειά τους, αλλά και σε νέους σχεδιαστές να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό “new designers awards”. Πήρα την απόφαση να συμμετέχω σε αυτή την οργάνωση, λόγω της ευκαιρίας που μας δίνει να παρουσιάσω τη συλλογή μου σ’ ένα μεγαλύτερο κοινό, αλλά και να διαγωνιστώ στο κομμάτι του ‘’New designers awards’’, όπου τελικά κατέκτησα το δεύτερο βραβείο, του ‘’best trend setter award’’.

Περιέγραψέ μας αυτή την εμπειρία σου.

H συλλογή που παρουσίασα είναι μία μοντέρνα εκδοχή νυμφικού και βραδινά φορέματα σε λευκούς και γήινους χρωματισμούς, εμπνευσμένα από τη βικτωριανή εποχή. Πολύτιμες πέτρες, τούλι, φτερά είναι τα βασικά στοιχεία της συλλογής μου, όπως επίσης η σιλουέττα του κρινολίνο, το κολλάρο, οι φιλλούρες και η κάπα, που ήταν βασικά χαρακτηριστικά της εποχής αυτής. Η εμπειρία που είχα συμμετέχοντας σε αυτή την διοργάνωση, ήταν σχολείο για έμενα, αφού είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σ’ ένα σημαντικό θεσμό, όπως επίσης να παρακολουθήσω τις συλλογές σχεδιαστών του εξωτερικού. Να δω τις τάσεις της μόδας, αλλά ταυτόχρονα και τον τρόπο που οργανώνουν και παρουσιάζουν μια επίδειξη μόδας.

Οι καθηγητές σου στήριξαν αυτή την απόφασή σου;

Ο κος. Παντελής Παντελή και η κα. Μαριάννα Πέγκα με στήριξαν όσο αφορά τη συμμετοχή μου, με παρότρυναν ενθαρρυντικά και με βοήθησαν στο styling της συλλογής.

Αυτή τη στιγμή εργάζεσαι και παράλληλα σπουδάζεις. Με τί ακριβώς ασχολείσαι;

Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με τη δημιουργία δικών μου συλλογών, κάτω από το brand μου HELIANA, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να συνεχίσω τις σπουδές μου. Το όνομα του brand είναι εμπνευσμένο από τον θεό Ήλιο, την προσωποποίηση του ήλιου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και αναπτύχθηκε πάνω στην έννοια της αισθησιακής θηλυκότητας και της σύγχρονης γραφικής κομψότητας. Οι συλλογές μου είναι βραδινά φορέματα, με έμφαση στη χειροτεχνία και στη λεπτομέρεια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, μετά την αποφοίτησή σου;

Μετά την αποφοίτηση μου, θα ήθελα να ασχοληθώ με την δημιουργία της δικής μου συλλογής νυμφικών, και να συμμετέχω και σε διάφορα fashion week για να με βοηθήσουν να προωθήσω τη δουλειά μου και στο εξωτερικό.