Είναι στα αλήθεια αξιοθαύμαστο, πώς ένας μεταπτυχιακός κλάδος πανεπιστημίου, πέτυχε την αναγνώριση του κοινού, μέσα από τις εκθέσεις που κάθε χρόνο διοργανώνει, παρουσιάζοντας το ψηλό επίπεδο δουλειάς των φοιτητών του. Οι talk of the town καλλιτεχνικές εκθέσεις του MA Design του University of the West of England Bristol στη Λάρνακα κλέβουν τις εντυπώσεις και κερδίζουν τα καλύτερα σχόλια. Γι’ αυτό και εμείς συναντήσαμε τον υπεύθυνο καθηγητή του κλάδου, Παναγιώτη Βούλγαρη για να μας μιλήσει γι’ αυτή την τεράστια επιτυχία του κλάδου που ηγείται.

 1. Ως υπεύθυνος καθηγητής του μεταπτυχιακού κλάδου θα θέλαμε να μας δώσετε μια σύντομη περιγραφή του.

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (MA Design) προσφέρει σε φοιτητές από διάφορα δημιουργικά πεδία την ευκαιρία να αναπτύξουν, να περάσουν μέσα από μία σειρά προκλήσεων και να εμπλουτίσουν την πρακτική τους στο design, σε ακαδημαϊκό επίπεδο.  Οι σπουδαστές ασχολούνται με σύγχρονα προβλήματα και θέματα που έχουν σχέση με τη σύγχρονη πρακτική σχεδιασμού μέσα από μια σειρά μαθημάτων και εργασιών.  Δουλεύοντας ατομικά και ομαδικά θα αναπτύξουν ικανότητες, γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους, ανάλογα με τις ανάγκες της επαγγελματικής πρακτικής στο σχεδιασμό και στις δημιουργικές βιομηχανίες του σήμερα.

 1. Είναι όντως τόσο ευρύς κλάδος όσο ακούγεται η λέξη “Design”;

Στον κλάδο αυτό ο σπουδαστής μπορεί να διαλέξει από μόνος του ποια μονοπάτια θα διανύσει μέσα στο πεδίο του design αλλά και με ποιο τρόπο και με ποια μέσα θα τα διανύσει.  Με τη σωστή, φυσικά, καθοδήγηση που ο φοιτητής θα τύχει από τους έμπειρους καθηγητές, αλλά και από το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος, θα μπορέσει να κινηθεί άνετα μέσα σε αυτά που ο ίδιος θα ενδιαφερθεί να ερευνήσει, να αναλύσει και να δώσει σχεδιαστικές λύσεις σε προβλήματα. Με λίγα λόγια δίνεται στον φοιτητή η δυνατότητα να είναι όσο ελεύθερος θέλει να είναι στις επιλογές του. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο συγκεκριμένος κλάδος σπουδών, ναι είναι τόσο ευρύς όσο ακούγεται και η λέξη “Design”.

 1. Ποια προνόμια προσφέρει και είναι βέβαια και αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;

Το πρόγραμμα στοχεύει να καλλιεργήσει σχεδιαστές, δημιουργούς και επαγγελματίες του κλάδου που επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους μέσω επαγγελματικής ανάπτυξης και να χρησιμοποιηθεί ως βάση για απόφοιτους που θέλουν να αναπτύξουν τη δημιουργική τους πρακτική. Το MA Design είναι ένα μεταπτυχιακό Αγγλικού Πανεπιστημίου του University of the West of England Bristol (UWE) και προσφέρεται στις εγκαταστάσεις του Alexander College στη Λάρνακα σε απογευματινή φοίτηση, αυτό το καθιστά αναγνωρίσιμο όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μεταπτυχιακό μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάρκεια σπουδών από 12 μέχρι 16 μήνες.

 1. Επομένως, ποιοι μπορούν να τον επιλέξουν;

Το MA Design είναι ένα πρόγραμμα που δέχεται αιτήσεις από απόφοιτους διαφόρων κλάδων συμπεριλαμβανομένου, αλλά όχι αποκλειστικά από τους εξής: Σχεδιασμός Προϊόντος, Βιομηχανικό Σχέδιο, Γραφικές Τέχνες, Διαδραστικός Σχεδιασμός, Μόδα και Υφάσματα, Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση Εσωτερικού Χώρου, Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες, Φωτογραφία κτλ.

 1. Talk of the town στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Λάρνακας είναι κάθε χρόνο οι εκθέσεις που διοργανώνει ο κλάδος, στις οποίες παρουσιάζεται η δουλειά των φοιτητών. Είναι αλήθεια τόσο φαντασμαγορική η δουλειά τους;

Οι εκθέσεις που διοργανώνονται από τους φοιτητές σε συνεργασία με τους καθηγητές του κλάδου κάθε χρόνο, στα πλαίσια του τελικού μαθήματος των φοιτητών, έχουν γίνει θεσμός για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, όχι μόνο της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου. Οι δημιουργίες που παρουσιάζονται είναι το αποτέλεσμα πολλών μηνών σκληρής, δημιουργικής αλλά και προσεγμένης δουλειάς υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου και πράγματι κάθε χρόνο κλέβουν τις εντυπώσεις.

 1. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Όπως προαναφέρθηκε, οι σπουδαστές αφιερώνουν πολλές ώρες σκληρής δουλειάς με σοβαρότητα μαζί φυσικά με την καθοδήγηση και την προσωπική συμπαράσταση των καθηγητών τους και αυτό είναι που κάνει το αποτέλεσμα τόσο μοναδικό.

 1. Οι παρευρισκόμενοι στις εκθέσεις είναι γνωστά άτομα του χώρου των τεχνών και του σχεδιασμού, που βρίσκονται χρόνια στα συγκεκριμένα επαγγέλματα και δύσκολα «πείθονται».

Πράγματι, οι εκθέσεις αυτές προσελκύουν μεγάλα ονόματα από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και επαγγελματίες των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών που έρχονται για να θαυμάσουν τις δημιουργίες των φοιτητών, αλλά και για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους. Για κάποιους φοιτητές μας προκύπτει ακόμα και επαγγελματική συνεργασία με τους επισκέπτες των εκθέσεών μας, εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Τότε, όλοι βλέπουν ότι το ψηλό επίπεδο του κλάδου δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

 1. Παρατήρησα ότι μερικοί από τους φοιτητές σας είναι γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου.

Πολλές φορές δεχόμαστε αιτήσεις από γνωστά ονόματα του χώρου αλλά και από φοιτητές από άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, Ιράκ, Αγγλία, Ρωσία, Ουκρανία κ.α. και φυσικά αυτό μας κάνει πιο δυνατούς, αλλά επίσης αναδεικνύει και το ψηλό επίπεδό μας. Ένα από τα ονόματα είναι και ο γνωστός σχεδιαστής Παντελής Παντελή που επέλεξε να φοιτήσει στο MA Design.

 1. Έχετε κάποιο success story κάποιου αποφοίτου;

Success stories θα μπορούσα να θυμηθώ αρκετά μέσα από αυτά τα χρόνια που το MA Design υπάρχει στην Κύπρο. Κάποια όμως που ίσως στάθηκαν πιο ψηλά ήταν ένα από τα projects που δημιούργησε ο Επαμεινώντας Πουρής στα πλαίσια του μαθήματος «Practice in Professional Context» και είχε σαν στόχο του τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός σκάφους με μέγεθος 10 μέτρα και που στοίχισε 145.000 ευρώ. Ένα άλλο project που ανέβασε αρκετά τον πήχη ήταν αυτό του Παντελή Παντελή που μετά από μεγάλη έρευνα κατάφερε να σχεδιάσει πρωτότυπα φορέματα με τεχνολογία thermochromics, όπου τα φορέματα αλλάζουν χρώμα αναλόγως με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 1. Αυτό το ψηλό επίπεδο βεβαιώνεται και από τη συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο University of the West of England Bristol. Πώς θα περιγράφατε αυτή τη συνεργασία;

Είναι μια πάρα πολύ καλή και σταθερή συνεργασία που άρχισε πριν από μερικά χρόνια και οδεύει σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα όσο περνά ο καιρός. Το προσωπικό του κλάδου αλλά και γενικός του κολλεγίου μας επισκέπτεται το πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο πολύ συχνά και αυτό μας βοηθά να πετύχουμε αυτή την άψογη συνεργασία.Το UWE Bristol είναι ένα πολύ καλό και μεγάλο πανεπιστήμιο που πριν από μερικά χρόνια μας διάλεξε για να είμαστε ένας από τους συνεργάτες του που δίνει τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά του στην Ευρώπη.

 1. Θα ήθελα, εφόσον έχουμε την ευκαιρία να ρωτήσω και κάτι λειτουργικό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Τι γίνεται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας για Brexit; Υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή;

Φυσικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος το Alexander College, επικοινώνησε με τη Διεύθυνση του UWE Bristol και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του Brexit. Ενημέρωσε το κοινό ότι δεν συντρέχουν άμεσοι λόγοι ανησυχίας, τόσο για τους υφιστάμενους φοιτητές αγγλικών πανεπιστημίων, όσο και για τους φοιτητές που πρόκειται να εγγραφούν στα αγγλικά πανεπιστήμια, τουλάχιστον, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο(2016). Παρόλα αυτά, το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα είναι έτοιμο να επιλύσει οποιαδήποτε απορία έχει δημιουργηθεί και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

 1. Για περισσότερες πληροφορίες, απορίες ή εγγραφές στον κλάδο, που μπορούν να καλέσουν οι ενδιαφερόμενοι;

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είμαστε στη διάθεση του κοινού. Σχετικά με το MA Design, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλ. 24 532373, έτσι ώστε να διευθετήσουμε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Για γενικότερες πληροφορίες μπορούν να καλέσουν στον ίδιο αριθμό ή μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@alexander.ac.cy.

Σφήνα: Οι εκθέσεις αυτές προσελκύουν μεγάλα ονόματα από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και επαγγελματίες των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών που έρχονται για να θαυμάσουν τις δημιουργίες των φοιτητών