Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Βουλής,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Από χρόνια παρακολουθώ τον αγαπητό φίλο  Άντη Λόππα και τον χαίρομαι. Από τη φύση μου, τη διαδρομή μου, αλλά και το χώρο που εκπροσωπώ, τιμώ και σέβομαι τους ανθρώπους που δημιουργούν. Και καταθέτω απόψε τον απόλυτο σεβασμό και την εκτίμηση μου στο φίλο Άντη για ότι έχει δημιουργήσει στη Λάρνακα.

Μέσα από μια μακρά προσπάθεια 30 χρόνων, πάλης και βιοπάλης, έχει δημιουργήσει το Alexander College, που αποτελεί σήμερα μια από τις κορυφαίες επιλογές στην ιδιωτική εκπαίδευση στον τόπο μας. Τα τελευταία δε πέντε χρόνια μέσα από τη συνεργασία του με το University of the West England (UWE)  προσφέρει στον τόπο μας σπουδές Βρετανικού επιπέδου.

Αλλά το Alexander College και ο Άντης Λόππας δε σταματούν να μας εκπλήττουν ευχάριστα. Εγκαινιάζουμε απόψε το Ερευνητικό Κέντρο Alexander με κύριο σκοπό την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και των κριτικών μελετών που διασυνδέονται με την εκπαιδευτική αποστολή του Alexander College.

Θα εκμεταλλευτώ της παρουσία σας Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Βουλής για να μοιραστούμε- με πολλή συντομία-  κάποιες σκέψεις και  προβληματισμούς  του ΕΒΕΛ σχετικά με το καίριο θέμα της Έρευνας, της Καινοτομίας  και της Τεχνολογίας.

Κατά την τελευταία εικοσαετία  έχουν γίνει προσπάθειες στον τόπο μας να προσεγγιστεί το θέμα της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηλής τεχνολογίας, αντλώντας παραδείγματα από χώρες όπως το Ισραήλ, τις Βαλτικές Χώρες, τη Σιγκαπούρη κλπ. Χώρες μικρές, με περιορισμένους πόρους, αλλά πλούσια αποθέματα σε ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Οι προσπάθειες είχαν σαν αποτέλεσμα την ίδρυση τμημάτων υποστήριξης για το ξεκίνημα ένα σωρό ιδεών, αναλόγως της ομάδας που πλαισίωνε τον εκάστοτε  υπουργό στο Υπουργείο Εμπορίου. Σαν τέτοια ήσαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας, τα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Ερευνητικό Ίδρυμα του Harvard για το περιβάλλον, το Κυπριακό Ινστιτούτο  και η προσπάθεια αντιγραφής του Γαλλικού τεχνολογικού πάρκου Σοφία – Αντίπολης .

Νομίζουμε ότι θα είμαστε σωστοί αν δηλώσουμε- χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις οποιεσδήποτε γνήσιες και ειλικρινείς προσπάθειες έγιναν από τα πιο πάνω Ιδρύματα-  ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμία από τες πιο πάνω προσπάθειες δεν κατάφερε να δημιουργήσει πιο πολύ εισόδημα στον τόπο, από αυτό που η Δημοκρατία έχει επενδύσει για την υποστήριξη των προσπαθειών.

Στη συνέχεια υπήρξε μια έντονη εμπλοκή των πανεπιστημίων, των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Υπήρξαν κάποια αποτελέσματα θεωρητικής κυρίως έρευνας και πολύ λίγη συνεισφορά στην εφαρμοσμένη τεχνολογία και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα μέχρι σήμερα πτωχά αποτελέσματα δεν πρέπει να μας αποκαρδιώνουν και να μας απογοητεύουν. Αντίθετα πρέπει να μας πεισμώνουν. Γιατί η έρευνα και η καινοτομία είναι πλέον μονόδρομος και όσες χώρες δεν κατορθώσουν να τις αξιοποιήσουν απλά δεν έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Σήμερα, εξελίχτηκε ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της σύλληψης και του σχεδιασμού ενός προϊόντος και της μαζικής κατασκευής – παραγωγής του. Το πρώτο μπορεί να γίνει οπουδήποτε, η δε μαζική παραγωγή του, αν δε μπορεί να γίνει εκεί που σχεδιάστηκε,  μπορεί να γίνει σε χώρες με βιομηχανική παράδοση, φτηνά εργατικά χέρια και κατάλληλες υποδομές , όπως Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Βιετνάμ κλπ. Περιττό να υποδείξω ότι το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας κατευθύνεται σε αυτούς που ανακαλύπτουν και σχεδιάζουν και το μικρότερο στις χώρες που το παράγουν.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Βουλής,

Φίλε Λόππα,

Δε σκοπεύω να σας καταπονήσω περισσότερο απόψε, γιατί το θέμα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο. Θ α καταλήξω με μια πρακτική εισήγηση γιατί πρέπει να είμαστε πρακτικοί αν στοχεύουμε σε χειροπιαστά και χρήσιμα αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα αποτύχαμε γιατί δε μπορέσαμε να κάνουμε αποτελεσματική σύζευξη των διαφόρων φορέων και της Πανεπιστημιακής κοινότητας με τις  επιχειρηματικές και επαγγελματικές  τάξεις. Οι πρώτοι είναι πειθαρχημένοι στις διαδικασίες, στην ακριβή υποβολή των αιτήσεων, στους κανονισμούς, στις καταληκτικές ημερομηνίες και τα άλλα συναφή, είναι όμως – με όλο το σεβασμό που τους τρέφω και ας με συγχωρέσουν – θεωρητικοί. Δεν καταλήγουν εύκολα σε χρησιμοθηρικά αποτελέσματα που να έχουν εμπορική αξία και επενδυτικό ενδιαφέρον. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες και οι διάφοροι επαγγελματίες είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τις ευκαιρίες που οδηγούν σε επιχειρηματικό κέρδος, γνωρίζουν τις επιθυμίες της αγοράς και ξέρουν πώς να τις ικανοποιούν, αλλά μισούν τις διαδικασίες, τη γραφειοκρατία, γενικά το «χαρτολόϊ».

Σαν ΕΒΕ Λάρνακας, είδαμε τα προβλήματα και τις ανάγκες και πήραμε πρωτοβουλίες. Πήραμε πολλά συγχαρητήρια για τη σκέψη, αλλά στο στάδιο της υλοποίησης βρήκαμε πολλά να «δούμε» να «περιμένετε το επόμενο πρόγραμμα» και άλλα συναφή. Είχαμε τη φαεινή ιδέα να κινητοποιήσουμε όλα τα Επιμελητήρια και το ΚΕΒΕ και είμαστε τώρα στο τελικό στάδιο δημιουργίας του « Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα» που θα λειτουργεί σε όλες στις πόλεις με δική του υπηρεσία και θα φιλοξενείται στα ΕΒΕ.

Οι προσπάθειες οι δικές μας με κανένα τρόπο δεν αντιστρατεύονται τις δικές σου προσπάθειες αγαπητέ Άντη ούτε των άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αντίθετα τις εμπλουτίζουν και τις ενδυναμώνουν. Φιλοδοξία μας είναι να δούμε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Λάρνακας να εμπλακούν και να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και ο καθένας βάζοντας το δικό του λιθαράκι να δημιουργήσουμε από κοινού το καινούργιο, το καινοτόμο, το ευφάνταστο και το δημιουργικό.

Τελειώνοντας εκφράζω για ακόμα μια φορά την εκτίμηση μου, το θαυμασμό μου και τον απεριόριστο σεβασμό μου για ότι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα αγαπητέ Άντη, για αυτά που μας παρουσιάζεις απόψε και γι’ αυτά που είμαι βέβαιος ότι έπονται. Εύχομαι κάθε επιτυχία.