Ο επικεφαλής του κλάδου MA Design του University of the West of England στο Alexander College, Παναγιώτης Βούλγαρης, σε μια συνέντευξη που εξηγεί γιατί το Alexander College επιλέχθηκε ως το μοναδικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα – συνεργάτης που παραδίδει τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα πτυχία του University of the West of England.
Ποιες σπουδές έχετε ολοκληρώσει και ποια είναι η θέση σας σήμερα;
Οι σπουδές μου ξεκίνησαν το 1992 με αφετηρία το Foundation in Art & Design, ενώ το 1993 μέχρι το 1995 σπούδασα Design Communication (BTECH.N.D). Στη συνέχεια, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στον κλάδο BA (Hons) Graphic Design του University of Derby, μέχρι το 1997. Από τον Ιανουάριο του 1998 και για διάστημα 18 μηνών φοιτούσα στο μεταπτυχιακό τμήμα του University of Derby, Graphic Design ADAPT και από το 2000 μέχρι και το 2002 σπούδασα στο MA European Media στο University of Portsmouth. Από το 2002 μέχρι το 2007 ήμουν υπεύθυνος του BA (Hons) Graphic Design στο Alexander College και από το 2010 μέχρι και σήμερα είμαι υπεύθυνος καθηγητής του μεταπτυχιακού κλάδου Graphic Design του University of the West of England. Παράλληλα, διατηρώ το δικό μου Graphic Design Studio.
Πώς θα περιγράφατε το επάγγελμα του Γραφίστα σε κάποιον που δεν γνωρίζει τι είναι;
Θα ξεκινούσα λέγοντάς του ότι η γραφιστική δεν σταματάει ποτέ, είναι παντού γύρω μας! Ο γραφίστας μαθαίνει να διαφοροποιεί τη σκέψη του από τους υπόλοιπους, για να μπορέσει τελικά να μεταφέρει τα απαραίτητα μηνύματα στο θεατή, μέσω κάποιας αφίσας, φυλλαδίου, λογότυπου κτλ. Είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τα γράμματα, τις εικόνες και το σχέδιο, συνδέοντάς τα κατάλληλα, όπως αρμόζει σε κάθε περίπτωση. Ο γραφίστας είναι αυτός που βάζει σε τάξη το χάος δημιουργώντας κάτι καινούριο. Είναι ο «αφανής ήρωας» που κρύβεται πίσω από κάθε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική διαφήμιση, πίσω από κάθε ράφι της υπεραγοράς, του πολυκαταστήματος, πίσω από κάθε λογότυπο, περιοδικό, εφημερίδα κτλ.
Χρειάζεται ταλέντο για να ακολουθήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα; Αν ναι, πώς θα περιέγραφες αυτό το ταλέντο;
Πιστεύω πως ταλέντο χρειάζεται για οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας. Για κάθε επάγγελμα χρειάζεται η «φυσική κλίση», το ταλέντο όπως το ονομάζουμε, που είναι απαραίτητο για να ξεχωρίσει κάθε άτομο στον επαγγελματικό χώρο που βρίσκεται. Αυτό, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το δικό μας κλάδο. Παρόλα αυτά, δεν θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό και το πιο απαραίτητο εφόδιο που πρέπει να έχει κάποιος για να σπουδάσει γραφίστας. Χρειάζεται να υπάρχει, σε συνδυασμό με άλλα, η δημιουργικότητα, η θέληση για μάθηση, η προσπάθεια για ποιοτική έρευνα, καθώς επίσης και η κατάλληλη καθοδήγηση. Στα πρώτα βήματα ενός εκκολαπτόμενου γραφίστα απαιτείται να έχει δίπλα του έμπειρους καθηγητές, έτοιμους να τον στηρίξουν ανά πάσα στιγμή. Επίσης, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα επιλέξει πρέπει να έχει όλα τα σύγχρονα μέσα. Όλα αυτά, θα τα βρει στο Alexander College/University of the West of England(UWE) του Bristol!
Παγκύπρια υπάρχουν αρκετά πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Γραφιστικής. Γιατί κάποιος να επιλέξει το πανεπιστήμιο του University of the West of England;
Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες πάνω σε αυτό το ερώτημα μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γιατί κάποιος να επιλέξει το πτυχίο του UWE. Θα σταθώ, όμως, στους πιο σημαντικούς. Το UWE εντάσσεται στη λίστα με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου βασιλείου. Έχει εγγεγραμμένους χιλιάδες φοιτητές, ενώ φημίζεται για τους άξιους και έμπειρους ακαδημαϊκούς του. Το Alexander College στη Λάρνακα, έχει επιλεγεί από το UWE ως το μοναδικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα για συνεργάτης στην παράδοση των παγκοσμίως αναγνωρισμένων πτυχίων του. Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επιλέξει κάποιος το UWE, μεταξύ άλλων είναι:
• 3 Χρόνια πρωινή φοίτηση για το BA (Hons) Graphic Design.
• 12 Μήνες απογευματινή φοίτηση για το MA Design (Graphics/Interior/Photography).
• Σε 4 χρόνια ο σπουδαστής έχει την δυνατότητα απόκτησης Πτυχίου και Μεταπτυχιακού.
• Αναγνωρισμένο Πτυχίο Βρετανικού Πανεπιστημίου.
• Η πιο οικονομική φοίτηση σε όλη τη Κύπρο.
• Σύγχρονες εγκαταστάσεις.
• Έμπειροι ακαδημαϊκοί.
Με ποιους τρόπους το Alexander College βοηθά στην ανάδειξη της δουλειάς των φοιτητών του;
Το Alexander College εδώ και 23 χρόνια έχει δημιουργήσει μια παράδοση στον τομέα της προβολής των έργων των φοιτητών του. Κάθε χρόνο μαζί με την τελετή αποφοίτησης, το τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών, διοργανώνει Καλλιτεχνική Έκθεση όπου οι απόφοιτοι εκθέτουν τις δημιουργίες τους στο κοινό. Σ’ αυτό το «πάρτι» δημιουργιών προσκαλούνται διαφημιστικές εταιρείες, μεγάλα τυπογραφία και Graphic Design Studios για να δουν τη δουλειά των φοιτητών μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς οι σπουδαστές μας λαμβάνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, και δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρω ότι, τις περισσότερες φόρες αποσπούν τις πρώτες θέσεις. Πολύ σημαντικές είναι και οι διάφορες εκθέσεις που διοργανώνονται από τους σπουδαστές μας με θέματα που επιλέγονται στο πλαίσιο μαθημάτων. Μέχρι τώρα αυτές οι εκδηλώσεις/εκθέσεις απέσπασαν τα θετικότερα σχόλια του κοινού, εφόσον όλοι μίλησαν για το υψηλό επίπεδο των έργων των φοιτητών μας.
Μπορεί το Alexander College, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα να βοηθήσει στη μελλοντική εργοδότηση των φοιτητών;
Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Alexander College/UWE προσπαθεί πάντα να ανοίγει όσες περισσότερες πόρτες στους φοιτητές του. Βρισκόμαστε δίπλα τους, ακόμα και μετά τις σπουδές τους, πολλές φορές νιώθουμε πως είμαστε οι «φίλοι» που θα προσφέρουν χείρα βοηθείας στις δύσκολες επαγγελματικές στιγμές και όχι μόνο. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα αρωγής προς τους σπουδαστές μας και τους απόφοιτούς μας ως προς το να βρουν εύκολα δουλειά. Και όλο αυτό έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό.
Τί θα ευχόσασταν να γνωρίζατε όσο αφορά το επάγγελμά σας όταν αποφοιτήσατε; Κατά συνέπεια, ποιά συμβουλή θα δίνατε στους φοιτητές σας;
Να ήξερα περισσότερα για το… μετά! Είμαι ένας άνθρωπος ανήσυχος (γι’ αυτό και ψάχνω/ερευνώ/ενεργώ) που ψάχνει τα πράγματα πάρα πολύ και κάποιες φορές περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό πιστεύω με έκανε να ενταχθώ βαθιά στο αντικείμενο. Είχα και έχω πάρα πολλές απορίες και πολλά ερωτήματα όσον αφορά σε συγκεκριμένους τομείς της γραφιστικής. Αυτό, άλλωστε, με βοηθά να εξελίσσομαι. Πιστεύω, δε, πως τις περισσότερες φορές είχα γνώση της άγνοιάς μου και αυτό μου έδινε ώθηση. Όταν σπούδαζα ερευνούσα τα πάντα, και αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμη κάνω. «Και μετά;» Με αυτό το σπουδαίο ερώτημα πήγα στο τυπογραφείο και έψαξα και ρώτησα και ξενύχτησα πάνω από την εκτύπωση της μονόχρωμης HEIDELBERG και τη μυρωδιά από μελάνι. Και μετά ξανά και ξανά και ξανά. Έπρεπε να τα μάθω όλα για «το μετά», αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ποτέ δεν είναι αρκετό. Εξ ου και το «Γηράσκω αεί Διδασκόμενος» του Σόλωνα. Αυτό που πάντα λέω στους σπουδαστές είναι να μην σταματούν ποτέ να ψάχνουν και πάντα να έχουν ως γνώμονα τη σωστή και ποιοτική έρευνα.