«Οι ειδικές γνώσεις που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια, έχουν πολύ μικρή αξία αν δεν συνδυαστούν και με τις γενικές γνώσεις για το κάθε αντικείμενο».

Ο εικαστικός Βασίλης Βασιλειάδης συνεχίζει τη συνεργασία του με το Alexander College/University of the West of England, με μια σειρά διαλέξεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και θα συνεχιστούν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Η δεινότητά του στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε συνδυασμό με το γλαφυρό ύφος του, καθήλωσε το κοινό στην πρώτη διάλεξή του με τίτλο το «Άλεφ» του Χόρχε Λουις Μπόρχες. Το ίδιο αναμένεται και στις τρεις άλλες διαλέξεις που θα γίνουν στις 28 Ιανουαρίου και 11 και 25 Φεβρουαρίου.

Ο εικαστικός Βασίλης Βασιλειάδης, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός, σπούδασε σε μια κατεξοχήν καλλιτεχνική χώρα, την Ιταλία, αγαπά τη λογοτεχνία και τονίζει ότι «Η λογοτεχνία και η ζωγραφική συνδέονται όπως συνδέονται όλες οι Καλές Τέχνες μεταξύ τους. Ανέκαθεν οι συγγραφείς αναλάμβαναν το “θεωρητικό” μέρος των καλλιτεχνικών κινημάτων εμβολιάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εικαστικών καλλιτεχνών. Εξάλλου δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις που ζωγράφοι ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων αλλά και λογοτέχνες (συγγραφείς, ποιητές) ασχολούνται με τη ζωγραφική». Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλήσαμε για τη δουλειά του, τις εικαστικές τέχνες και τη συνεργασία του με το Alexander College.

Δώστε μας μια μικρή περιγραφή για να προλογίσετε την επόμενη διάλεξη που έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.

Το Μάρτιο του 1967, ο Foucault, καλεσμένος από μια λέσχη αρχιτεκτονικών μελετών, έδωσε μια διάλεξη με τίτλο «περί αλλοτινών χώρων». Εκεί παρουσίασε για πρώτη φορά τη θεωρία των ετεροτοπιών. Οι ετεροτοπίες, είναι οι τόποι του «έτερου», δηλαδή του άλλου, του διαφορετικού, του μη κανονικού, εκεί όπου οι κοινωνικές σχέσεις διαφοροποιούνται από τις παραδοσιακές. Το στρατόπεδο, το νοσοκομείο, η φυλακή, αλλά και χώροι όπως το θέατρο, το δωμάτιο των ξένων ή ο οίκος ανοχής, αποτελούν όλοι τους ετεροτοπίες των σύγχρονων κοινωνιών. Θα δούμε λοιπόν μαζί ποιοι είναι αυτοί οι χώροι και ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους.

Το κοινό που παρακολούθησε την πρώτη σας διάλεξη αποχώρησε κατενθουσιασμένο από την αίθουσα. Αυτή η δεινότητά σας ως ομιλητής, θεωρείτε ότι προέκυψε μέσα από τις γνώσεις σας ή είναι ένα εκ γενετής ταλέντο;
Εάν το κοινό βρήκε ενδιαφέροντα όσα είπαμε στην πρώτη διάλεξη σημαίνει πως η ικανοποίηση που ένοιωσα κι εγώ είναι αμοιβαία. Όσο αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησής σας, και παρά το γεγονός ότι το βρίσκω υπερβολικά κολακευτικό, πρέπει να πω τα εξής: Ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι γνώσεις που περιορίζονταν μόνο στην πληροφορία. Το ταλέντο είναι κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ μου τι είναι. Εκείνο που για μένα έχει σημασία, είναι να μπορέσω να μεταφέρω την αγάπη μου για κάποια θέματα που με εντυπωσιάζουν και με μαγεύουν. Είναι γι’ αυτό που ακόμα και στη μεθοδολογία της εκπαίδευσης, η αγάπη για το αντικείμενο, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προϋποθέσεων για την αποτελεσματική μάθηση ενώ η καλή γνώση του αντικειμένου, αν και απαραίτητη, έρχεται πάντα δεύτερη.

Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι συνδέονται οι εικαστικές τέχνες με τη λογοτεχνία;
Η λογοτεχνία και η ζωγραφική συνδέονται όπως συνδέονται όλες οι Καλές Τέχνες μεταξύ τους. Ανέκαθεν οι συγγραφείς αναλάμβαναν το “θεωρητικό” μέρος των καλλιτεχνικών κινημάτων εμβολιάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εικαστικών καλλιτεχνών. Εξάλλου δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις που ζωγράφοι ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων αλλά και λογοτέχνες (συγγραφείς, ποιητές) ασχολούνται με τη ζωγραφική.

Στο Alexander College/UWE παραδίδονται μαθήματα σε κλάδους art & design. Τί θα λέγατε στους φοιτητές για να τους παρακινήσετε να παρακολουθήσετε την επόμενη διάλεξη;
Το Άλεφ θεωρήθηκε το λογοτεχνικό έργο που επηρέασε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους εικαστικούς καλλιτέχνες από τότε που γράφτηκε μέχρι και τις μέρες μας. Οι ετεροτοπίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια λέσχη αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών του χώρου. Η “Μελαγχολία” του Ντύρερ, του σημαντικότερου εκπρόσωπου της Αναγέννησης του Βορρά, θεωρείται ένα αριστούργημα χαρακτικής και το έργο με τις περισσότερες αλχημιστικές αναφορές που έγινε ποτέ. Και τέλος, αν υπάρχει σήμερα ζωγραφική και γενικότερα εικαστικές Τέχνες, αυτό το οφείλουμε σε κάποιο βοσκό, που από το σκοτάδι του Μεσαίωνα πέρασε στις πλάτες του ολόκληρη την Τέχνη και την έφτασε μέχρι την Αναγέννηση. Αυτό είναι το περιεχόμενο όλων των διαλέξεων. Αν τώρα υπάρχει κάποιος φοιτητής καλλιτεχνικών – σχεδιαστικών σπουδών που διερωτάται κατά πόσο οι πιο πάνω διαλέξεις θα του φανούν χρήσιμες νομίζω θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Οι ειδικές γνώσεις που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια, έχουν πολύ μικρή αξία αν δεν συνδυαστούν και με τις γενικές γνώσεις για το κάθε αντικείμενο.

Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία με το Alexander College/UWE;
Πιστεύω πως το επίπεδο των σπουδών art & design στο Alexander College/UWE είναι πολύ ψηλό. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω ο ίδιος γνωρίζοντας τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τον κλάδο και βλέποντας από κοντά τις καινούργιες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που οι φοιτητές έχουν στη διάθεση τους.

Οι διαλέξεις οργανώθηκαν με επαγγελματισμό και συνέπεια σε όλους τους τομείς. Οι καθηγητές και το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικοί και έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον για το γεγονός. Έχω στη διάθεση μου ότι μέσο και τεχνική υποστήριξη απαιτεί η κάθε διάλεξη.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο καθηγητής Γραφιστικής του Alexander College/UWE, Παναγιώτης Βούλγαρης στη διοργάνωση αυτού του γεγονότος το οποίο ήταν δική του πρωτοβουλία. Όσο αφορά την επικοινωνία μου με το Alexander και τον γενικό συντονισμό, ο Παναγιώτης τα επιμελήθηκε όλα άμεσα με αποτελεσματικότητα.

Ελπίζω ο κύκλος των διαλέξεων να κυλίσει ομαλά και να ολοκληρωθεί το ίδιο καλά όπως άρχισε και η συμβολή μου στη γενικότερη επιμόρφωση των φοιτητών να αποδειχτεί, έστω και στο ελάχιστο, χρήσιμη.

Ο τίτλος της επόμενης διάλεξης είναι “ Ετεροτοπίες – μια θεωρία του Φουκώ” και θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιανουρίου 2015, στις 7:00μμ, στο Θέατρο του Alexander College/University of the West of England, στη Λάρνακα.

vasilis poster small RGB