Η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου, Στάλω Παπουή, μας μιλά για την κοινωνική δράση των φοιτητών του Alexander College/University of the West of England, τον ενδιαφέροντα κλάδο της Εγκληματολογίας, που η ίδια ακολουθεί και μας εξηγεί πώς μπορεί μια γυναίκα να είναι μητέρα, σύζυγος και φοιτήτρια.
Στάλω, για ποιό λόγο έθεσες υποψηφιότητα, για να εκλεγείς πρόεδρος της τάξης σου και έπειτα πρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου;
Ο λόγος που έθεσα υποψηφιότητα, ήταν γιατί θεώρησα καθήκον μου να βοηθήσω και να συνεισφέρω στο Πανεπιστήμιο που μου πρόσφερε τόσα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στους φοιτητές που ζητούσαν και διεκδικούσαν κάποια πράγματα, τα οποία θεωρούσαν ότι έλειπαν από το δικό μας Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Αποφάσισα να προσπαθήσω να δημιουργήσω τις κατάλληλες προδιαγραφές, έτσι ώστε να νιώθουν ότι η επιλογή τους να μείνουν στην Κύπρο και να διεκδικήσουν Αγγλικό Πτυχίο στον τόπο τους, ήταν η καλύτερη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πανεπιστήμιό μας δεν υστερεί σε κανένα τομέα, σε σύγκριση με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ποια η σχέση σας με τους καθηγητές και το προσωπικό Alexander College/UWE;
Σε αυτή τη σχέση, θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε μαθήματα σε όλους! Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς, γιατί τόσο οι σχέσεις καθηγητών-φοιτητών, όσο και οι σχέσεις φοιτητών – προσωπικού, χαίρουν άκρας υγείας! Διοικητικό προσωπικό και καθηγητές, χειρίζονται και διαχειρίζονται με απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια, τα προβλήματα των φοιτητών και προσπαθούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και των αρμοδιοτήτων τους να ικανοποιήσουν κάθε φοιτητή προσωπικά, αλλά και συνολικά.
Τι υπάρχει στην ατζέντα σας για τους επόμενους μήνες;
Είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ομίλων, με σκοπό να δραστηριοποιηθούμε και να μπορέσουμε να παρευρεθούμε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ως οργανωμένο σύνολο του Αlexander College/UWE. Επίσης, θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη μουσική και στον αθλητισμό. Δραστηριότητες οι οποίες ήδη γίνονται από τους φοιτητές μας, αλλά θα ήταν καλύτερα αν γίνονταν από την οργανωμένη φοιτητική κοινότητα του Alexander College.
Επέλεξες να σπουδάσεις στον κλάδο Εγκληματολογίας του University of the West of England, που προσφέρεται μόνο στο Alexander College στη Λάρνακα. Ο κλάδος σου είναι νεοφερμένος, θα λέγαμε, στην κυπριακή κοινωνία. Πώς θα τον παρουσίαζες σε κάποιον που δεν γνωρίζει τι είναι;
Η εγκληματολογία είναι ένας κλάδος που ασχολείται με την έρευνα του εγκλήματος, την ανάλυση και την πρόληψη. Ως εγκληματολόγος, είναι αναμενόμενο να αναλύσεις τα δεδομένα της εγκληματικότητας και να εντοπίσεις τα μοτίβα του εγκλήματος. Μπορούμε, επίσης, να μελετήσουμε διάφορα διορθωτικά μέτρα και να αποφασίσουμε πώς επηρεάζονται τα μυαλά των εγκληματιών και της κοινωνίας σε βάθος χρόνου, καταλήγοντας ίσως στο συμπέρασμα ότι ορισμένες τιμωρίες δεν εμποδίζουν τους εγκληματίες από τη διάπραξη νέου εγκλήματος στο μέλλον. Μια άλλη πτυχή της εγκληματολογίας ασχολείται με την επινόηση νέων τεχνικών διερεύνησης του εγκλήματος όπως ανιχνευτές ψεύδους, δακτυλικά αποτυπώματα, που κατ’ ουσία, εφευρέθηκαν από εγκληματολόγους. Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται αργότερα σε ποινικά εργαστήρια για την εκδίκαση της υπόθεσης εγκλήματος. Οι εγκληματολογία βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούν ψυχοπαθής, καθώς μπορούν να αναλύσουν σωστά το πρότυπο συμπεριφοράς του sociopath. Η γνώση τους μπορεί να είναι μεγάλη πηγή για τις αστυνομικές αρχές, καθώς και ιδιωτικούς ντετέκτιβ. Με αυτό το πτυχίο είμαστε πλέον οπλισμένοι με γνώσεις που μας καθιστούν μεγάλη πηγή στην οικοδόμηση μιας δικαστικής υπόθεσης. Μερικοί εγκληματολόγοι ειδικεύονται στον τομέα της νεανικής εγκληματικότητας και της παραβατικότητας και της αποκατάστασης. Αν όλα αυτά που προανέφερα δεν καθιστούν τον κλάδο μου ενδιαφέρον, μόλις ακύρωσα την επιστήμη μου!
Σε καμιά περίπτωση. Φαίνεται ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον κλάδος. Αλήθεια, κατά τη γνώμη σου, ποιος είναι ο ρόλος της μόρφωσης στον καιρό της κρίσης;
Θεωρώ ότι ο ρόλος της μόρφωσης είναι διαχρονικός και μπορεί μεν να επηρεάζεται από την κρίση, όμως δεν μπορεί να ακυρωθεί. Η μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, είτε γίνεται εύκολα, είτε δύσκολα. Μπορεί η κρίση να αποτελεί τροχοπέδη στην παρούσα φάση για πολλούς συνανθρώπους μας και να λειτουργεί ανασταλτικά, αυτό όμως δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε για καλύτερες μέρες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ξανά οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μόρφωση σε όλους.
Στο Alexander College/UWE γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας που έγιναν θύματα της οικονομικής κρίσης. Μαθαίνω ότι και εσείς, ως φοιτητικό συμβούλιο παράγεται κοινωνικό έργο. Είναι αλήθεια;
Ναι, το Πάρτι Καλωσορίσματος, αλλά και το χριστουγεννιάτικο πάρτι που διοργάνωσε το φοιτητικό συμβούλιο για τους φοιτητές απέδωσε ένα σημαντικό ποσό στο ταμείο μας, το οποίο αποφασίσαμε να δοθεί στο νεαρό Λουκά Κοσμά, ο οποίος πάσχει από Λευχαιμία και το Μάρτιο θα ξεκινήσει τις θεραπείες του στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια σημαντική στήριξη προς τον ίδιο και την οικογένειά του. Επίσης, αποφασίσαμε ότι τα έσοδα που θα έχουμε από το επόμενο πάρτι θα δοθούν στην Παιδική Στέγη Λάρνακας, η οποία φιλοξενεί 9 παιδιά, ηλικίας 9-13 ετών που η ζωή και οι συγκυρίες τα κατέταξαν στις “ευάλωτες” ομάδες του πληθυσμού, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι η δουλειά που γίνεται στην Παιδική Στέγη δεν χαίρει της αναγνώρισης και των συγχαρητηρίων μας, γιατί πραγματικά κάνουν πολύ καλή δουλειά και προσπαθούν να τους προσφέρουν ό, τι δεν θεωρείται αναντικατάστατο..
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ποιούς άλλους λόγους θεωρείς ότι πρέπει να υπάρχει Φοιτητικό Συμβούλιο σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα;
Το φοιτητικό Συμβούλιο αποτελεί τη “φωνή του φοιτητή”, μέσω εμάς μπορεί να συζητήσει, να διεκδικήσει και να κερδίσει, όσα θεωρεί ότι του αξίζουν και του ανήκουν. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα ήταν εφικτό ο καθένας από εμάς προσωπικά να καταφέρει πολλά, χωρίς να μπορεί να αποταθεί σε ένα οργανωμένο σύνολο, που σκοπός του είναι να περάσει τα μηνύματα, τις απορίες, τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις του φοιτητή στους κατάλληλους ανθρώπους, με μοναδικό σκοπό την επίτευξη των προσδοκιών του.
Στάλω, είσαι η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, είσαι μητέρα και σύζυγος. Πώς οργανώνεις το χρόνο σου για να φέρεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σου;
Όντως… Είμαι μητέρα, σύζυγος και φοιτήτρια. Μέχρι πριν λίγους μήνες ήμουν και εργαζόμενη. Τα πράγματα ήταν δύσκολα για όλους μας. Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας και όσο κι αν οργανωθείς κάτι θα προκύψει που ίσως ανατρέψει το πρόγραμμά σου. Το μυστικό, ίσως να βρίσκεται στην καλή συνεννόηση, στη στήριξη και μερικές φορές στην ανοχή. Θεωρώ ότι στάθηκα πολύ τυχερή γιατί δεν στερήθηκα στήριξης, συμπαράστασης και παρότρυνσης να προχωρήσω, τόσο από την οικογένεια μου, όσο και από το Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος. Προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο σε όλα και να μη στερώ ή να στερούμαι στιγμές με την οικογένεια μου, χωρίς να παραμελώ τις σπουδές μου, που θεωρώ ότι κάποια στιγμή η απόφαση μου αυτή θα μας δικαιώσει όλους.
Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους συμφοιτητές σου;
Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε όλους είναι ξεκάθαρο, αλλά και βαθυστόχαστο. Πρωταρχικός τους στόχος να είναι να φέρουν εις πέρας αυτό που αποφάσισαν να ακολουθήσουν, με επιτυχία. Να ξέρουν τα όρια τους και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρουν δυσκολίες, τις οποίες θα τους κάνουν να νιώσουν αδύναμοι. Σημασία έχει να μην παραιτηθούν και να μην θεωρήσουν ποτέ ότι απέτυχαν. Να συνεχίζουν κόντρα στο ρεύμα και μέσα από την υπομονή, επιμονή και το θάρρος τους, θα μπορέσουν να καταφέρουν πολλά.