Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω σήμερα στα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου του Alexander College, μια τελετή η οποία σηματοδοτεί ένα σταθμό στην Παιδεία της επαρχίας της Λάρνακας αλλά και της Κύπρου.

Σωστά παρευρίσκονται σήμερα εδώ εκπρόσωποι του Κράτους, της Βουλής, της επαρχίας μας, του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και ερευνητές. Διότι μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι ένα κέντρο μετάδοσης γνώσης για την περιοχή στην οποία εδρεύει αλλά ένα ερευνητικό κέντρο είναι ένα κέντρο δημιουργίας γνώσης για όλο τον κόσμο.

Νιώθουμε ιδιαίτερη περηφάνια που η επαρχία μας φιλοξενεί από το 2015 ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει σημαντική επιστημονική συμβολή στην ανάπτυξη της Λάρνακας.

Ο Δήμος Αραδίππου θέλει και προσπαθεί να στηρίζει, με κάθε τρόπο που μπορεί, την ανάπτυξη της Παιδείας και ιδιαίτερα της Έρευνας στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην επαρχία μας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ τους στην Έρευνα και Καινοτομία μέχρι το 2020 – 1% δημόσια χρηματοδότηση, 2% επενδύσεις ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 800 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για το που θα πρέπει να στραφεί μια χώρα, που μόλις άρχισε να επανέρχεται σε ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από μια τραγική περίοδο οικονομικής κρίσης.

Με την ευκαιρία αυτή, απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες στη διεύθυνση και το προσωπικό του  Alexander College για το σημαντικό έργο που επιτελούν για την αναβάθμιση και πρόοδο του πανεπιστημίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στην καινούρια αυτή προσπάθεια παραγωγής νέας γνώσης και νέων ιδεών για την ανάπτυξη των καινοτόμων τεχνολογιών του αύριο.

Σας ευχαριστώ.