Οι τριτοετείς φοιτητές του κλάδου Αρχιτεκτονικής Τοπίου του University of the West of England, στο Alexander College μετρούν σήμερα μια μεγάλη επιτυχία πριν ακόμα αποφοιτήσουν. Οι Χρίστος Προυσή, Κατερίνα Νικολάου και Παναγιώτης Μότη, επιλέγηκαν από το δήμο Δρομολαξιάς/Μενεού για αναδιαμόρφωση του Πάρκου Κάμειρος. Συναντήσαμε τους τρεις φοιτητές αρχιτεκτονικής τοπίου, οι οποίοι περιέγραψαν τους στόχους και το πλάνο πάνω στο οποίο κινήθηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ο Χρήστος Προυσή ανέλαβε το σχεδιασμό, ενώ μαζί με τον Παναγιώτη Μότη ετοίμασαν τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες. H Κατερίνα Νικολάου επιμελήθηκε την επιλογή και σύνθεση της φύτευσης.

Ο καθηγήτης του Alexander College/UWE, Παύλος Χατζηπαυλής, επιμελήθηκε του όλου project.

Ποιούς στόχους είχατε όταν ήσασταν στη διαδικασία δημιουργίας του project;

Χρήστος: Βασικός στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιείται από την κοινότητα για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα είναι προσβάσιμος και λειτουργικός από όλους.

Παναγιώτης: Ο σχεδιασμός καθιστά το χώρο κατάλληλο για ιδιωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα φέρνουν έσοδα στο Δήμο και θα διατίθενται για τη συντήρηση του πάρκου.

Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή του project σας.

Χ: Ο μοντέρνος σχεδιασμός και η καινοτομία στην επιλογή των υλικών, καθιστούν το έργο στολίδι της κοινότητας. Η τελική μορφή του έργου θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της κοινότητας για ολοήμερες δραστηριότητες.

Π: Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο σιντριβανιών, ενός παιχνιδότοπου, μιας κεντρικής πλατείας, ενός εξωτερικού kiosk και δημόσιων τουαλετών.

Έχετε υπόψη σας κάποια άλλη περιοχή στην πόλη που θα θέλατε να ανακατασκευάσετε;

Κατερίνα: Μία περιοχή στην πόλη της Λάρνακας που θα ήθελα να αναδιαμορφώσω είναι αυτή του γενικού νοσοκομείου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς και το στρες μειώνεται σημαντικά μέσα από τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό κήπων στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να σχεδιάσω ένα θεραπευτικό κήπο για παιδιά με ανοσοανεπάρκειες στον οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φυσικό φώς και στα φυσικά υλικά, και παράλληλα τη δυνατότητα να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες που θα αποσκοπούν στην σωματική κίνηση και άσκηση, στην ευελιξία και την κοινονική εμπειρία. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων με ήχους νερού αλλά και συγκεκριμένη επιλογή φυτών που θα αποσκοπούν στη μείωση του στρες.

Χ: Σκέφτομαι ότι η βιομηχανική περιοχή στην Αραδίππου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό λόγω της έκτασης που κατέχει. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναβαθμιστεί σε μια πράσινη περιοχή με βασικό στόχο να αναπτυχτεί με βάση της την Αειφόρο ανάπτυξη.

Π: Θα ήθελα να αναδιαμορφώσω την οδό Αθηνών (Φοινικούδες)   γιατί, θεωρώ ότι, με την πάροδο των χρόνων δεν αξιοποιήθηκε σωστά η παραλία, και θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο έργο από πλευράς Αρχιτεκτονικής Τοπίου και έτσι με τις δραστηριότητες που θα συμπεριλάμβανε το έργο, η περιοχή αυτή θα αναπτυσσόταν περισσότερο. Η αλλαγή αυτή θα ήταν επικερδής τόσο για το Δήμο Λάρνακας, όσο και για τα παραλιακά καταστήματα.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τον κλάδο του Landscape Architecture. Ο κλάδος που επιλέξατε να σπουδάσετε με τί καταπιάνεται;

Χ: Ο κλάδος που φοιτούμε ασχολείται με τη διαμόρφωση των εξωτερικών χωρών, την τεχνολογική πρόοδο, την αλλαγή στον τρόπο ζωής και την εξελισσόμενη κοινωνική δομή, που επιβάλλει την εφαρμογή νέων αρχών και προτύπων στο σχεδιασμό.

Κ: Ο κλάδος έχει ως βασική του λειτουργία να δημιουργεί και να διατηρεί την αισθητική στον άμεσα περιβάλλοντα ανοικτό χώρο της ανθρώπινης κατοικίας, της γειτονιάς, της πόλης, αλλά και στον ευρύτερο φυσικό χώρο μιας γεωγραφικής περιοχής ή χώρας.

Πώς είναι η εμπειρία σας στο Alexander college/UWE;

Π: Μετά από τρία χρόνια αποκτήσαμε επαγγελματικές γνώσεις τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία.

Κ: Θεωρώ ότι το Alexander College/UWE ως επιλογή ήταν σωστή, καθώς οδήγησε στην εκμάθηση καινοτόμων ιδεών και μας βοήθησε στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων που πρόεκυψαν στα έργα τα οποία μας ανατέθηκαν.

Χ: Καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αποκομίσουμε πέρα από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, αρκετή πείρα λόγω των projects που είχαμε να ετοιμάσουμε. Το να επιλεγούμε για αναδιαμορφωσή του πάρκου Κάμειρος του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, ενώ είμαστε ακόμα φοιτητές, μας ανοίγει περισσότερες προοπτικές.