Η Όλγα Παυλή, καθηγήτρια στον κλάδο Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου του University of the West of England στο Alexander College στη Λάρνακα θεωρεί ότι το Interior Design είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης που εμπλουτίζει τη ζωή με εμπειρίες και βοηθά στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Τι διδάσκει ο κλάδος του Interior Design του University of the West of England στο Alexander College;

Εάν πάρουμε ως δεδομένο πως οι Αρχιτέκτονες και οι Διακοσμητές επηρεάζουν έστω και λίγο – άμεσα – τον κόσμο γύρω τους, με τη δημιουργία χώρων όπου οι άνθρωποι εργάζονται, ψωνίζουν, ζουν και ψυχαγωγούνται, τότε ο κλάδος «Interior Design» του University of the West of England στο Alexander College στοχεύει να παρέχει έναν κύκλο σπουδών σε υψηλό επίπεδο, το οποίο μέσω της ενσωμάτωσης της θεωρίας και της πρακτικής, ο σπουδαστής να αναπτύξει δημιουργικές ικανότητες στην εσωτερική διακόσμηση και την εσωτερική αρχιτεκτονική.

Τι έχουν να αποκομίσουν οι φοιτητές στα τρία χρόνια σπουδών τους;

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων φοίτησης, οι σπουδαστές εμβαθύνουν τις πρακτικές τους γνώσεις στις διάφορες τεχνικές, όσον αφορά την επικοινωνία σχεδιασμού και της καινοτομίας των δύο και τριών διαστάσεων, ενώ ταυτόχρονα εξασκούνται στα σύγχρονα μέσα, όπως επικοινωνία τρισδιάστατου σχεδίου χρησιμοποιώντας ψηφιακό λογισμικό σε 2 και 3 διαστάσεις. Αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται σε όλα τα έργα, σε όλη τη διάρκεια της σπουδής, για τη δημιουργία «εικόνας» βάση των προτάσεων χώρου.

Πέραν των θεωρητικών μαθημάτων, που είναι, βέβαια, απαραίτητα σε κάθε κλάδο, γίνονται κάποια πιο εξειδικευμένα, πρακτικά μαθήματα;

Φυσικά, γίνονται εργαστηριακά μαθήματα στα σύγχρονα στούντιο του Alexander College στη Λάρνακα, ομαδικές εργασίες, εκδρομές, πρακτική σε εταιρείες και σεμινάρια. Όλα αυτά δίνουν έμφαση στον πειραματισμό και στην ανάπτυξη προσωπικών ιδεών και προτάσεων του εσωτερικού χώρου που πηγάζουν από ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ιστορικά, ή αφορούν τη μεταφορική αντίληψη. Επίσης, μέσω του πειραματισμού και της παρατήρησης στοχεύουμε στην ανάπτυξη και κατανόηση του φωτός, χρώματος, προδιαγραφές υλικών και τεχνολογιών που επιτρέπουν στον σπουδαστή να γίνει ικανός στην εφαρμογή της τεχνολογίας στο σχεδιασμό. Όλα αυτά ενισχύουν και προετοιμάζουν το σπουδαστή να αποκτήσει την εμπιστοσύνη για την απασχόληση ή περαιτέρω σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τί σημαίνει για σας ο κλάδος του Interior Design και Αρχιτεκτονικής;

Το Interior Design και Αρχιτεκτονική για μένα είναι τρόπος ζωής. Σημαίνει δημιουργία αλλά και εξέλιξη της σκέψης, επικοινωνία, πειραματισμός, διαχρονικότητα, ευαισθησία, αναζήτηση και εξεύρεση λύσεων. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ταξίδι εξερεύνησης που μας εμπλουτίζει τη ζωή με εμπειρίες και μας βοηθά να εξελιχθούμε. Θεωρώ ότι η προσφορά του Interior Design και της Αρχιτεκτονικής στην βελτίωση του τρόπου ζωής του χρήστη ενός κτιρίου είναι σημαντική, γιατί στην εποχή μας οι ανάγκες του άνθρωπου (πελάτη) είναι πολλαπλές και ποικίλες.

Τί σας ώθησε να διαλέξετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Επέλεξα το επάγγελμα του Interior Designer και Αρχιτέκτονα γιατί θα μου έδινε την ευκαιρία να συνδυάσω την τέχνη με την τεχνολογία, με την επιστήμη και με όλες τις πτυχές που αφορούν τον άνθρωπο. Πιστεύω πως αυτός ο κλάδος αντανακλά σχεδόν όλες τις τέχνες, τη μουσική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το θέατρο, και επίσης την αρχαιολογία, τα μαθηματικά, τη γεωγραφία και πολλά άλλα. Το επάγγελμα αυτό είναι δημιουργία, προϋποθέτει ευαισθησία, καλαισθησία, αρμονία, και πολλή φαντασία. Ακόμη, έχει όμως και μια άλλη συναρπαστική πλευρά, γιατί είναι σαν ένα αίνιγμα που πρέπει να επιλυθεί και κατά συνέπεια χρειάζεται προβληματισμό, σχεδιασμό, προγραμματισμό οργάνωση, γνώσεις, ευαισθησίες στο περιβάλλον.

IMG_1187Σας χαρακτηρίζει ένα συγκεκριμένο στιλ;

Θεωρώ την προσέγγιση της δουλειάς μου ως «κλασσική», σε ότι αφορά την επίλυση του έργου, παίρνοντας μαθήματα απ’ το παρελθόν και χρησιμοποιώντας την πιο αρμόδια μορφή έκφρασης, τέχνης, τη σύγχρονη τεχνολογία και τα υλικά. Η σκέψη, ο πειραματισμός, η πρόοδος, η φιλοσοφία εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς. Κάθε έργο είναι ξεχωριστό και διαφορετικό γιατί η ανάλυσή του γίνεται με διαφορετικά κριτήρια και δεδομένα, όπως π.χ. τη γεωγραφική θέση, την τεχνολογία και τις διαφορετικές προσδοκίες και ανάγκες του πελάτη, οι οποίες πρέπει να εκφραστούν. Κατ’ επέκταση το στιλ που χαρακτηρίζει τη δουλειά μου θα μπορούσε να θεωρηθεί σύγχρονο, γιατί μέσα από το τελικό αποτέλεσμα, αντανακλάται η κοινωνία στην οποία ζούμε, οι ανάγκες και τα οράματα των πελατών μας και η εποχή μας.

Από πού εμπνέεστε;

Έμπνευση για μένα μπορεί να έρθει από οτιδήποτε, αφηρημένο ή μη. Εφόσον ο κλαδος αγκαλιάζει όλες τις πτυχές του πολιτισμού οπως τεχνη κτλ, τότε η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. Σε διαφορετικό επίπεδο, σημαντική πηγή έμπνευσης είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ατόμου για τον οποίο δημιουργώ.

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στο Interior Design και στην Αρχιτεκτονική;

Η νέα γενιά, η οποία είναι απελευθερωμένη, μορφωμένη, πολυταξιδεμένη, και πιο άνετη με τη νέα τεχνολογία, βοήθησε στο να αρχίσει να βγαίνει δειλά – δειλά στην επιφάνεια μια ‘γνήσια’ πτυχή του Interior Design και της Αρχιτεκτονικής. Μια νέα τάση που επιζητεί μία λιτότητα, εξυπνάδα, ευαισθησία στη νέα τεχνολογία και να εκφράζει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες του νέου Κύπριου, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας.

IMG_1191Έχετε να προτείνετε ή να εισηγηθείτε κάτι που νομίζετε ότι θα ωφελούσε αυτό τον κλάδο στον τόπο μας, οσον αφορα την οικονομια και στο περιβαλλον ;

Η εξοικονόμηση του χώρου θα είναι αναγκαία σε λίγα χρόνια λόγω της έλλειψης γης και των αυξήσεων του κόστους κατασκευής. Έτσι θα οδηγηθούμε σε μια αυξημένη χρήση της τεχνολογίας στην Αρχιτεκτονική και στον Εσωτερικό χώρο υφιστάμενων κτηρίων, που θα συμβάλει στην κατασκευή πιο διαχρονικών κτιρίων. Κατ’ επέκταση θα δοθεί περισσότερη έμφαση σε ποιοτική αρχιτεκτονική και στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου.

Εάν ένας από τους κύριους ρόλους της Αρχιτεκτονικής και της Διακόσμησης είναι να προστατεύσει τον άνθρωπο απ’ τις καιρικές συνθήκες, τότε με τις σημερινές κλιματικές αλλαγές και το υψηλό κόστος των καυσίμων, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις για πιο αποτελεσματικές περιβαλλοντικές λύσεις στα πλαίσια των  ακραίων περιβαλλοντικών μεταβολών.

Όλα είναι περιβάλλον. Υπάρχει το φυσικό περιβάλλον και το δομικό περιβάλλον. Το μυστικό είναι πώς να παντρέψεις τα δύο σε μια λειτουργική και αισθητικά επιτυχημένη σύνθεση. Εξάλλου, δεν έχουμε επιλογή. Όπως για παράδειγμα, αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τώρα προσπαθούμε με αργά βήματα να την αντιμετωπίσουμε.

Κατ’ επέκταση ο κλάδος μας πρέπει να εξελιχθεί και να προχωρήσει στην κατεύθυνση της ευαίσθητης ανταπόκρισης προς τη φύση και το περιβάλλον׃ καλύτερη μόνωση, καλύτερος προσανατολισμός, καλύτερη διαχείριση του ήλιου, του ανέμου, των πηγών ενέργειας και τα οικολογικά υλικά.

Τί θα Θέλατε να συμβουλέψετε τους φοιτητές, μελλοντικούς επαγγελματίες του κλάδου;

Η συμβουλή μου προς τους φοιτητές, μελλοντικούς επαγγελματίες του κλάδου είναι, εάν η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή είναι η έκφραση των εμπειριών της ζωής του δημιουργού, τότε το Interior Design και η Αρχιτεκτονική η οποία είναι πολύπλευρη αποτελεί το καλύτερο κλειδί για να εμπλουτίσει το ταξίδι ζωής του δημιουργού και του χρήστη. Η τέχνη σε ένα κτίριο είναι παντού και σε όλους τους χωρους. Κίνηση, φως, χρώμα, ατμόσφαιρα, φύση, χρόνος, η τέχνη της ζωής.

Η δική μου προσέγγιση και ελπιζω να ειναι και στο μελλον των φοιτητων μας ειναι μια αντιμετώπιση όπου το θέμα, δηλαδή ο χωρος (εσωτερικός και εξωτερικός) έχει προσωπικότητα και είναι σε συνομιλία με τον χρήστη. Με λιγα λογια ο κλαδος αυτος είναι πολυδιάστατος, δεν υπάρχει μόνο εσωτερικό ή εξωτερικό.

Πάντα να αρχιζουν με τον άνθρωπο, σε συνέχεια να σχεδιάζουν την ατμόσφαιρα γύρω του και να χρησιμοποιούν τη μορφή και τα υλικά για να περιγράψουν τα πιο πάνω. Όλα, μέσα και έξω, πρέπει να δουλεύουν μαζί σε μια ισοζυγισμένη και αρμονική σύνθεση.