Τα τρία αδέλφια Μεζερέ, η Μαρία, ο Αντρέας και ο Νικόλας φοιτούν στο University of the West of England στο Alexander College στη Λάρνακα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να φοιτούν τρία αδέλφια στον ίδιο χώρο; Ποια είναι τα όνειρα τριών νέων ανθρώπων για το μέλλον;

Τα τρία αδέλφια συνομιλούν μαζί μας σε μια φιλική κουβέντα που έγινε φυσικά, μαζί με την φωτογράφηση, στους χώρους του Αlexander College / UWE

Τρια αδέλφια στις ηλικίες 20 (Νικόλας) 22 (Μαρία) και 24 (Αντρέας) φοιτάτε στον ίδιο χώρο, στο Alexander College / University of the West of England. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
F2ΜΑΡΙΑ Είναι διαφορετικοί οι κλάδοι μας, εγώ φοιτώ στο κλάδο Γραφικών Τεχνών, o Αντρέας στο Καλών Τεχνών και ο Νικόλας στη Νομική, είναι διαφορετικές και οι ώρες μας, άρα θα έλεγα ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα.
ΝΙΚΟΛΑΣ Δεν συναντιόμαστε συχνά, αφού πολλές φορές οι ώρες μαθημάτων μας είναι διαφορετικές.
ΑΝΤΡΕΑΣ Το σημαντικό για μας, και για τους τρεις μας, είναι ότι σπουδάζουμε σ’ ένα Πανεπιστήμιο (University of the West of England) που είναι αναγνωρισμένο και αυτό μας δίνει περισσότερες πιθανότητες για μια καλύτερη επαγγελματική πορεία.

Ποιοί λόγοι σας έκαναν να επιλέξετε το συγκεκριμένο κλάδο ο καθένας σας;
Μ Το όνειρο μου ήταν και παραμένει να γίνω ιστορικός τέχνης κάτι που απαιτεί σπουδές στο εξωτερικό. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω με τον κλάδο αυτό, στο Graphics Design, που περιέχει και μάθημα ιστορίας της τέχνης. Παραμένει όνειρο μου να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό για ιστορικός τέχνης και σίγουρα το πτυχίο που θα πάρω από το Alexander College / UWE θα με βοηθήσει, αφού πρόκειται για βρετανικό αναγνωρισμένο πτυχίο.
Ν Επέλεξα νομική επειδή είναι ένας κλάδος που μπορεί να σου ανοίξει αρκετά παράθυρα για επαγγελματικές ευκαιρίες. Δεν είναι μόνο ως δικηγόρος που μπορεί να εργαστεί κάποιος τελειώνοντας την νομική αλλά και ως νομικός σύμβουλος σε εταιρείες, σε τράπεζες κτλ.
Α Από πολύ μικρή ηλικία αγαπούσα την ζωγραφική και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που επέλεξα το Καλών Τεχνών. Επειδή όμως τα μαθήματα που παρακολουθούμε είναι αρκετά και διαφορετικά, κατά την διάρκεια των σπουδών μου ανακάλυψα ότι με ενδιαφέρει και η τέχνη της φωτογραφίας (μάθημα το οποίο παρακολουθούμε στο πρώτο έτος του κλάδου Καλών Τεχνών).

17Το ότι σπουδάζετε στη Λάρνακα και τελειώνοντας τις σπουδές σας θα έχετε αναγνωρισμένο Βρετανικό πτυχίο στα χέρια σας, τι σημαίνει για σας;
Μ Είναι πάρα πολύ θετικό και ιδιαίτερα για κάποιο νέο ο οποίος θέλει να ανοίξει τα φτερά του μέσα στην Ε.Ε, είτε συνεχίζοντας τις σπουδές του είτε για καριέρα. Σε σύγκριση με ένα πτυχίο από ελλαδικό ή κυπριακό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, σίγουρα ένα Βρετανικό Πτυχίο μετρά περισσότερο ιδιαίτερα αν θες να έχεις προοπτικές στην Ευρώπη. Για μένα που σκοπεύω να συνεχίσω τις σπουδές μου ή ακόμη και να χτίσω καριέρα σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα είναι σημαντικό, ακόμα και το γεγονός ότι τα μαθήματα μας εδώ στο Alexander College / UWE γίνονται στην Αγγλική γλώσσα
Ν Συμφωνώ ότι η Αγγλική γλώσσα στην οποία διδάσκονται τα μαθήματα εδώ στο Alexander College / UWE μας βοηθάει για το μέλλον. Αλλά και το γεγονός ότι μπορούμε να σπουδάζουμε σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο χωρίς να είμαστε στο εξωτερικό, παραμένοντας εδώ στον τόπο μας, μας βοηθάει οικονομικά. Είτε στο Bristol σπουδάσει κανείς (University of the West of England), είτε εδώ στο Alexander College το πτυχίο είναι ακριβώς το ίδιο. Αλλά, σίγουρα τα έξοδα για ένα Κύπριο φοιτητή είναι πολύ λιγότερα αν παραμείνει εντός Κύπρου και όσον αφορά τα δίδακτρα, που είναι πολύ πιο χαμηλά εδώ και όσον αφορά το κόστος της φοιτητικής ζωής.
Α Είναι πολύ πιο εύκολο να σκεφτώ να συνεχίσω τις σπουδές μου για Μεταπτυχιακό και ακόμη και για επαγγελματική καριέρα στην Ευρώπη έχοντας στην κατοχή μου ένα Βρετανικό πτυχίο, παρά ένα Κυπριακό ή Ελληνικό πτυχίο. Το ότι σπουδάζουμε σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο αλλά παραμένουμε στην Κύπρο μας βοηθά οικονομικά.

F18Σήμερα η Μαρία και ο Αντρέας βρίσκεστε στο τρίτο έτος και ο Νικόλας στο δεύτερο. Αλήθεια ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;
Ν Να καταφέρω να έχω μια πετυχημένη καριέρα με το πτυχίο της νομικής, σε ένα από τους οποιουσδήποτε δρόμους μπορεί να ανοίξει το πτυχίο αυτό, ακόμα και στην πολιτική. Επίσης, θα με ενδιέφερε να εργαστώ στο κέντρο της Ευρώπης όπως πχ στις Βρυξέλλες.
Μ Για μένα το όνειρο μου είναι να καταφέρω να εργαστώ σε κάποιο μεγάλο μουσείο της Ευρώπης.
Α Εύχομαι να μπορέσω σιγά σιγά να χτίσω μια καριέρα στον τομέα αυτό που αγαπώ, στο χώρο των τεχνών. Επειδή μου αρέσει ιδιαίτερα η φωτογραφία και το βίντεο, θα ήθελα να πετύχω σε αυτούς τους τομείς.

Η Μαρία και ο Αντρέας είναι Πρόεδροι των τάξεων τους και εσύ Νικόλα είσαι αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου. Πώς προέκυψε αυτό και τί σημαίνει για σας;
Μ
Εξαρτάται από το χαρακτήρα του καθενός. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο ρόλο ή δεν τους ενδιαφέρει. Εμένα με επέλεξε η τάξη μου και ένιωσα ότι μπορώ να έχω αυτή την ευθύνη και ρόλο κι έτσι δέχθηκα.
Α Σημαίνει να μπορείς να βοηθάς με τα προβλήματα που προκύπτουν με τους συμφοιτητές σου και να μεταφέρεις εκεί που πρέπει τις οποισδήποτε απορίες ή ζητήματα τους αφορούν. Να μπορείς να είσαι δίπλα τους για τα φοιτητικά θέματα που προκύπτουν.
Ν Ως φοιτητικό Συμβούλιο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε εκδηλώσεις οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν και στους φοιτητές αλλά και στην κοινωνία. Γι’ αυτό και μέσα από τις φοιτητικές μας εκδηλώσεις μαζέψαμε κάποια ποσά τα οποία δώσαμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η πόλη μας χρειάζεται περισσότερη φοιτητική ζωή κι αυτό απαιτεί οργάνωση και από εμάς τους ίδιους τους φοιτητές.